Paret Kallstenius ställer ut i Stockholm

En ny utställning på Waldemarsudde i Stockholm visar verk av konstnärsparet Gottfrid Kallstenius och Gerda Roosval-Kallstenius.

8 februari 2019 13:09

I mitten av februari öppnar utställningen "Grez-sur-Loing – Konst och relationer" på konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde beläget på Djurgården i Stockholm. Västervikssonen Gottfrid Kallstenius (1861-1943) och hans maka Gerda Roosval-Kallstenius (1864-1939) är representerade med nio verk som har koppling till tiden som paret spenderade i konstnärskolonin i Grez, Frankrike.

– Det var ett 30-tal svenska konstnärer som var på plats i Grez vid olika tidpunkter i slutet av 1800-talet. Gerda och Gottfrid Kallstenius reste till Frankrike 1891 och våren 1892 kom de till Grez och stannade till november samma år. Deras första barn John föddes i augusti på ett av pensionaten, säger Anna Meister, arkivarie på Waldemarsudde och författare till artikeln ”Slutet på en epok. De sista svenska Grez-kolonisterna” som finns med i utställningens katalog.

Av Gerda Roosval-Kallstenius visas motiv från en strandkant, en gränd i Grez och ett porträtt av sin son.

– Gerda fångar skickligt spelet med skuggor och ljus, säger Anna Meister.

En målning som bara visats offentligt en gång tidigare, närmare bestämt 1892, är Gottfrid Kallstenius stora pastell (177x76 cm) föreställande Gerda vid ett staffli.

– Gerda är gravid och verket är skapat i Paris innan de for till Grez.

Övriga verk av Gottfrid Kallstenius är oljor med motiv från bron i Grez, översvämning av floden Loing och en allé med akacior. Även två mindre blyertsteckningar finns med.

– Verk av Kallstenius har visats vid ett flertal gånger tidigare här på Waldemarsudde, säger Anna Meister.

På utställningen visas över 100 verk av skandinaviska och anglosaxiska konstnärer som exempelvis Karin och Carl Larsson, Julia Beck, Karl Nordström och Peder Severin Krøyer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa