Här repar skolan inför maffiga Star for life-galan

500 ungdomar från Norrköping samlas på scenen när "Star for life"-galan hålls i Norrköping på fredag. "Det kommer att bli häftigt, men lite läskigt".

28 mars 2019 11:30

Det säger Inez Almborg Hermansson, 18, som går i trean på De Geergymnasiet. Hon är en av skolans 60 musikelever som kommer att medverka i jättekonserten och nu trängs i repsalen med en bunt notpapper i händerna. Rummet fylls med Lalehs "En stund på jorden" för att i nästa stund slå över i afrikanska tongångar – varvade med "Gärdebylåten".

– Det är så roligt med körsång. Framför allt att få sjunga afrikansk musik, där handlar det mer om känsla och att sjunga från magen. Men sedan är det speciellt med den gemenskap som uppstår när man sjunger tillsammans och får dela erfarenheter och upplevelser med varandra, säger Inez Almborg Hermansson.

Skolans elever utgör en liten del av den enorma kören med närmare 500 ungdomar från Norrköping. På scenen i De Geerhallen, där budskapet ska kretsa kring hopp, tolerans och kärlek, får Norrköpingsungdomarna möta sydafrikanska ungdomar i kören Star Choir South Africa och rutinerade artister. Triple & Touch, Grammisbelönade vissångerskan Sofia Karlsson och sydafrikanska Thandiwe Mbobo.

För De Geers musiktreor är det frivilligt att vara med – och även Elin Bidenäs tog chansen.

– Jag har lyssnat på de här konserterna innan och tyckte att det verkade roligt. Det kan bli ett spännande kulturmöte, säger hon.

Det är tredje gången som De Geergymnasiet deltar i en Star for life-konsert. Under de senaste åren har 60 000 ungdomar i Sverige medverkat i konsertturnéerna som blir till mötesplatser för ungdomar från olika kulturer.

– Det här blir väldigt skojigt. Man har sålt ganska bra, så det blir nog fullt hus. Det blir maffig körsång och stämningen brukar bli lite som ett väckelsemöte, säger Henrik Bergion, musiklärare på De Geergymnasiet

– Vi hade nästan inte tid, men vi klämde in det ändå. Konserten är ju för en god sak. Fast för våra treor får det vara frivilligt att vara med. De har så fullt upp med olika projekt och att söka till sin vidareutbildning, fortsätter han.

Senast musikeleverna på De Geer uppträdde i kör sjöng de några satser ur Carmina Burana i föreställningen "Bortom Horisonten" med Norrköpings Symfoniorkester.

– För våra elever blir det här musik som skiljer sig från vad de brukar sjunga. Men låtarna är inte så svåra. De har mycket rytmer och det är eleverna är bra på, säger Henrik Bergion.

Konsertens biljettintäkter går till Star for lifes arbete i Namibia och Sydafrika. Star for life är ett utbildningsprogram i skolor som startades 2005 för att förhindra spridningen av hiv som är ett av de största hälsoproblemen i södra Afrika. Programmet arbetar med att stärka ungas självkänsla, inspirera dem att våga drömma om en bättre framtid och motivera dem att kämpa för att nå sina mål.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Segraeus

Ämnen du kan följa