Har chans på galapris

I helgen blir det Folk & Världsmusikgala i De Geer-hallen med prisutdelningar, uppträdanden och seminarier. Folkbladet pratade med violinisten Lisa Rydberg ur duon "Lisas" som är nominerad till Årets utgåva.

6 april 2018 06:00

Sedan 2010 har Folk & Världsmusikgalan arrangerats på olika platser i landet och i år är det dags för Norrköping att stå som värd – galan arrangeras i samarbete med Linköpings Folkmusikförening vilket innebär att det blir en gemensam festivalhelg 6-7 april. En mängd konserter kommer att hållas i Flygeln och Värmekyrkan under fredagen och lördagen. Under lördagen (då själva galan äger rum) kommer De Geerhallen också att fyllas av seminarier, workshops och dessutom en mässa för genrens alla aktörer.

Under själva galan ska naturligtvis också priser delas ut och artister framträda – så som det plägar vara under galor. Här finns sex kategorier med tre nominerade i varje (där vinnaren får en så kallad guldbukett) och förutom dessa ska även ett sjunde pris: "Årets kompositör" delas ut.

En av de nominerade i kategorin "Årets utgåva" är duon "Lisas" vars namn är självförklarande när man vet att medlemmarna heter Lisa Rydberg (fiol) samt Lisa Eriksson Långbacka (accordeon). Folkbladet når under torsdagen Lisa Rydberg som laddar för en spännande galakväll där hon för ovanlighetens skull inte ska framträda.

– Ja, det är en lite ovan känsla, men det ska bli jättehärligt att lyssna på alla andra och det är väldigt kul att vi blivit nominerade, berättar Lisa Rydberg som har rötterna i länet.

– Jag är halvöstgöte kan man säga, min pappas släkt kommer från Linköping så jag har varit många gånger i Norrköping.

Duon Lisas bildades 2011 och rör sig runt och i folkmusikens värld i en bredare mening – de traditionella låtarna har arrangerats om och de egna har inslag från flera genrer. Men det finns en genomgående personlig ton som kan karakteriseras som känslig, vilsam, vacker och ofta suggestiv.

– När vi började spelade vi mer traditionella visor men sedan har vi komponerat själva mer och mer och på den nominerade cd:n "Fiddle and accordeon conversations" som vi släppte förra året är det nio egna stycken och tre traditionella, säger Lisa Rydberg som tillägger att de hämtar inspiration från många olika håll.

– Jag spelar en hel del barockmusik men har också varit med i jazzsammanhang med till exempel Lina Nyberg och det är samma sak med Lisa Långbacka. Vi är inspirerade av en massa olika genrer och gillar korsbefruktningen mellan olika sorters musik.

Det är inte så vanligt med en duo bestående av dragspel och fiol men det skänker många möjligheter.

– Instrumenten passar väldigt bra ihop, klangen gifter sig bra, tycker Lisa Rydberg som också menar att duoformatet passar deras musik med dess lägre dynamik och naknare ljudbild.

– Vi är väl båda ganska lyssnande musiker och reagerar mycket på varandra när vi spelar.

Men nu har de grejor på gång som innebär att de får expandera duon till större ensemble.

– Vi har ett jättespännande projekt framöver där vi ska arra vår musik för stråkorkester och sedan ska vi ut med Trondheimsolisterna på turné i höst, det ser vi verkligen fram emot, berättar Lisa Rydberg som tror sig veta att de kommer till Nyköping i november.

– Vi hoppas förstås att vi kan överföra den här känsliga dynamiken och vårt samspel även till det lite större formatet.

Men innan höstens äventyr blir det alltså en gala i De Geerhallen på lördag där Lisas har chans på pris – Folkbladet önskar hur som helst lycka till.

Folk & Världsmusikgalan 2018 arrangeras av Riksförbundet för Folkmusik & Dans, Svenska Folkdansringen, Sveriges Spelmäns Riksförbund, Eric Sahlström Institutet och Kulturens bildningsverksamhet med flera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa