Han är ny på årets Konstrunda

Just nu pågår konst i butik i Västervik och till helgen blir det konstrunda i hela Tjust. Vi besökte skulptören Magnus Ringborg i Hallmare som deltar i Konstrundan för första gången.

15 maj 2019 08:00

I veckan ställer inte mindre än 33 konstnärer ut i Västerviks butiker. En slags försmak till lördagen och söndagens Konstrunda då ateljéer och gallerier öppnar upp i Västerviks stad och på landsbygden. Totalt är det öppet på 28 platser från Ukna i norr till Blankaholm i söder. Ett nytt namn på konstrundans deltagarlista är Magnus Ringborg. Hans ateljé är belägen i Hallmare, Loftahammar, ett stenkast från skärgården. I den backiga tomten möts besökaren av en stenskulptur som föreställer en liten flicka med en ryggsäck i handen. Hon ser lite ängslig ut, kanske på väg ut till sin första skoldag. Runtom i gräset och i ett litet galleri står fler människoliknande gestalter skapade i granit, kalksten, marmor och alabaster. Skulpturernas ytor växlar mellan lent och skrovligt.

– Ofta vet jag inte vad jag ska göra. Det växer fram under tiden jag arbetar. Många gånger är det först när jag ställer ut som jag själv förstår vad det handlar om, säger Magnus Ringborg, som vid sidan om sitt yrke som psykolog började skulptera för ungefär 20 år sedan.

– Jag har sedan jag var liten tecknat och målat. Men så kom jag, genom min yngsta dotter, i kontakt med Konstnärernas kollektivverkstad i Bohuslän och möjligheten att hugga i sten. Det passade mig, det stora och monumentala.

Sedan en tid är han med i organisationen Global stone workshop där deltagarna får möjlighet att resa till olika platser i världen och skulptera i den sten som är typisk för området. Magnus har skulpterat i Italien, Spanien, Vietnam och Indien.

– Jag försöker göra skulpturer som, när du ser dem, rör dem och går runt dem och ser hur de förvandlas, också rör vid dig. Rör upp dina halvt glömda minnen, men också påminner dig om vårt kollektiva minne. Att vi är samma människa idag som för två eller tre tusen år sedan. Att vi är samma människa vare sig vi bor i Toscana, Aragonien, Tamil Nadu eller Tjust.

Han säger att det kräver ett visst mod att arbeta i sten och man får inte vara rädd att misslyckas.

– Det är ett långsamt material och fascinerande att hitta gestalten där inne.

Magnus Ringborg är medlem i Skulptörförbundet och representerad med verk i flera kommuner, bland annat i sin hemkommun Linköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristina Westring