Ghostmedlemmarnas öppna brev om bråket

Söndringen inom hårdrocksgruppen Ghost eskalerar. I ett uttalande till vår tidning berättar fyra av musikerna varför de har stämt sin bandledare. De väljer även att lyfta på maskeringen genom att avslöja sina namn.

6 april 2017 16:50

Bakom tillkännagivandet står Simon Söderberg (Alpha på scen), Mauro Rubino (Air), Henrik Palm (Water/Ether) och Martin Hjertstedt (Earth).

Några av dem har medverkat i 500 spelningar med Ghost under åren 2011–2016.

De har även spelat in skivor tillsammans utan att få ta del av bandets vinst eller fått någon redovisning av intäkterna.

"Det enda vi har fått är små förskottsutbetalningar för att hålla oss rullande. Detta trots att överenskommelsen varit att vinsten skall delas broderligt mellan medlemmarna i bandet.

Svaren de fått när de fört ekonomifrågan på tal har varit att det inte finns någon vinst, men att vi "alla skall bli rika när pengarna väl flyter in." Frågan är hur det har kunnat pågå under så lång tid.

– Jag kan inte kommentera det just nu utan hänvisar till stämningsansökan och vårt uttalande, säger Mauro Rubino, keyboardist som varit med i bandet sedan 2011.

Läs mer: Ghost-musiker stämmer ledaren

Som vi kunde avslöja i veckan har de fyra stämt bandets ledare och sångare Tobias Forge (Papa Emeritus).

Anledningen till att stämningen lämnats in nu är en kontraktstvist som gradvis eskalerat under 2016.

Kvartetten skriver: "Under 2016 har vi fått flertalet kontraktsförslag från Tobias Forge i vilka han försökt omdefiniera sin roll i bandet."

Läs mer: De ska ha förbjudits att turnera

De fyra anser att det finns en överenskommelse att alla medlemmar är med på lika villkor i bandet allt sedan gruppen startade. Med Forge som bandledare och förvaltare av bandets ekonomi via sina bolag.

"I och med de kontraktsförslag som vi fick av Tobias Forge och hans jurister 2016, försökte dock Tobias Forge få oss att skriva på kontrakt som sade att vi bara var anställda konsulter i hans bolag, att vi endast skulle få något som närmast kan liknas vid slavlöner för vår medverkan i bandet och att vi skulle avsäga oss all rätt till royalty.

Läs mer: "Ville ge slavlöner"

Detta trots att vissa av oss har varit medlemmar i bandet sedan det grundades, investerat all vår tid i bandet under de senaste fem åren och har minst lika stor rätt till bandets inspelningar och varumärke som Tobias Forge."

Musikerna bakom stämningsansökan anser att deras sångare och "forne vän" försöker förvandla Ghost från ett band till ett “soloprojekt” med inhyrda musiker.

Som avslutning på uttalande skriver de att de är "hemskt ledsna att även bandets fans skall behöva drabbas."

Läs mer: Här är hela det öppna brevet

Vi har förgäves sökt Tobias Forge som i ett sms till TT har meddelat att "Jag kommer inte att kommentera beskyllningarna i detta nu”.

Ghost

Rockband som bildades i Linköping 2008.

Frontfigur: Papa Emeritus III.

Utmärkelser i urval:

Tre Grammis 2016 för bästa svenska grupp, bästa svenska album (Meloria) och bästa svenska liveakt.

P3 Guld för årets rock/metal 2014.

"...jag hoppas att vi är nyktra nog att den dag det vänder och det inte går bra längre så skiter vi i det här. Då är det inte värt det. ("Ordförande gast" i en längre intervju i Dagens Nyheter DN i juni 2016).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Torbjörn Lindqvist

Ämnen du kan följa