"Det måste gå att skratta åt det sorgliga"

"Jag har gråtit själv när jag skrivit boken. Flera gånger", säger författaren och psykologen Jenny Jägerfeld.

9 april 2018 17:00

"Jag vill inte ha något kompiskalas i år. Jag pallar inte det. Att folk skulle vara hemma hos mig och gå runt och glo. Det skulle liksom bli så himla uppenbart att mamma inte var där." Orden är Sashas. Huvudperson i Jenny Jägerfelds nya bok Comedy Queen. Sashas mamma har tagit sitt liv.

– Självmord är inget vanligt ämne när man skriver för barn. Ändå är det något som många kommer nära. Varje år mister ungefär 500 barn i Sverige sin mamma eller pappa genom självmord. Sorgen efter en anhörig kan vara något av det svåraste att bära. För barn kanske ännu mer. Jag vill berätta om det, säger Jenny Jägerfeld.

Jenny Jägerfeld är utbildad psykolog och uppvuxen i Skärblacka. Hon har bland annat vunnit Augustpriset för sin ungdomsroman Här ligger jag och blöder. Comedy Queen är hennes femte bok och släpps idag 9 april. Hon har aldrig backat för att skriva om det som kan vara komplicerat, jobbigt och sorgligt i livet. Och nästan alltid kryddat med humor. Ibland med humor som du som läsare rodnar över och tänker lite skamset "Kan jag verkligen skratta åt det här?"

– Om inte humorn hade funnits i Comedy Queen hade det kanske varit outhärdligt jobbigt att läsa. Jag har gråtit själv när jag skrivit boken. Flera gånger. Men vi behöver också skratta när det är jobbigt och allvarligt. Därför har humorn varit viktig i boken. Det kan inte bara vara sorgligt, säger hon.

Hon har verkligen gjort sig ett namn som ungdomsförfattare. Förra året belönades hon också med Astrid Lindgren-priset. Motiveringen var att hon med sitt stilsäkra, vackra, språk skriver om svåra ämnen på ett sätt som ger "stora läsupplevelser för unga läsare." I maj kommer en roman för en vuxen publik. Hennes Blixtra, spraka, blända är en bok hon jobbat med i fyra år. En bok som hon själv beskriver som "underhållningslitteratur, samtidigt som den undersöker vad som är ”äkta” i litteraturen." Humorn finns även där i berättelsen om författaren Penny Löwe och hennes bitvis kaotiska liv.

– Det är kanske inte så smart att ge ut två böcker så tätt inpå. Men den har tagit tid att få klar för att den hade en krånglig story som var svår att få ordning på. Men när jag lyfte ut en del av det som jag hade skrivit blev det ordning på dramaturgin, säger hon.

Hur mycket av dig finns i dina romanfigurer?

– En del saker är självupplevda. Och om jag ska skriva om något måste jag ha någon slags erfarenhet av det. Inför Comedy Queen har jag gjort massor av intervjuer. Med barn. Med ståuppkomiker. Och skriver jag exempelvis att något smakar tvål är det bra att veta hur det smakar. Det jag skriver måste kännas, säger Jenny Jägerfeld.

Är recensioner viktiga?

– Jag läser allt och har hittills haft tur att jag har fått fina recensioner. Men är det en mening som kan uppfattas som negativ minns jag den och kommer att fråga recensenten vad den menar när jag träffar den, säger hon.

När de två romanerna nu kommer ut känns det lite tomt, säger hon. Hon beskriver det som att verkligheten är mer närvarande när hon jobbar med sitt skrivande.

– Jag ser och känner mycket mer av verkligheten. Det kan jag sakna lite känner jag nu. Men jag har redan börjat fundera på nästa bok. En idé är en roman om Norrköping på 1990-talet och den tid av kreativitet det fanns bland en grupp människor då och sen återkomma till gruppen tjugo år senare och berätta vad som hänt. Det är en idé med tydlig Norrköpingskoppling. Vi får se, säger Jenny Jägerfeld.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Klinga

Ämnen du kan följa