Krogen lever kvar i mångas minnen

När redaktören själv är ute på djup is (eller vad det heter?) rycker läsarna in med egna minnen och vardagsberättelser. Trevligt.

Krönika 30 september 2019 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Häromveckan skrev Staren om när Druvan, restaurangen och nöjesutposten, var att räkna med. De egna minnena från stället var av det mer ihåliga slaget och skulle mått bra av lite fyllnadsmassor. Eftersom Starens läsare är branschens bästa, anlände det snabbt flera vagnslaster med dylika uppgifter, minnen och förtydliganden som förtjänstfullt kompletterade bilden. Inte minst rörande Norrköpings rockförening som hade en kort men intensiv karriär i byggnaden.

Den gamla krogen visade sig leva kvar i mångas minnen. Claes Olsson skrev bland annat:

"På den tiden då man började gå ut och festa var det tre krogar som gällde. Förutom Druvan var det Kronan vid Nya torget och Nordstiernan i Vattengatans backe ned mot Strömmen. Kronan blev så småningom ett ungdomsställe och senare pizzeria. Nordstiernan förstördes i en brand".

 

En fråga inställer sig snabbt. Var det möjligen klassiska Capri som blev fortsättningen på Kronan? Det var i alla händelser på Capri som Starenredaktören gjorde sin dramatiska krogdebut i unga år med att flott beställa in en "hemma special" när han egentligen menade ett glas av "husets vin".

Handbollsprofilen "Fura" erinrar sig också Kronan, på tal om Druvan, och skriver att "där var man tvungen att beställa en räkmacka, som åkte ut och in, för att få in en flaska vin".

 

Där ser man, krogminnen lever alltid extra länge. De blir dessutom bättre och djärvare med åren. Helt i sin ordning. Men det finns givetvis även alkoholfria minnen som är väl värda att föras vidare. Berith Bergman hör av sig till Staren med en egen återblick och berättar:

"Året var 1948. Jag och min kompis Ingegärd jobbade på Gamla Rådstugugatan 11. Där låg Bertil Anderssons handskfabrik. Vi var bara 15 år och fick jobba mellan 7 och 17, fem dagar i veckan plus lördag mellan 7 och 14. Vi blev stolta handsömmerskor med en lön på 25 kronor i veckan. Mitt emot låg hotell Centric och i hörnet mot Trädgårdsgatan låg Mjölkbaren. I samma kvarter låg tobaksaffären, mjölkaffären och Chamberts möbler. Vid den sistnämnda stannade vi till och beundrade de dyrbara möblerna".

Se där, det är alltid fascinerande att få hjälp med att treva sig nedför minnenas egen lilla gatstump. Det vimlar av dem. Minnen alltså. Gatstumpar finns det också rätt gott om.

 

Till sist, veckans rubrikord i boulevardpressen:

VIKTILSKA

(Expressen, tisdag)


Ämnen du kan följa