En vecka präglad av klimat - på många sätt

Det har varit mycket klimatsnack i veckan. Av olika slag. Inte bara med anledning av att vi fick uppleva några riktigt kyliga morgnar.

Krönika 28 september 2019 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ingen kan väl ha missat att den unga miljökämpen Greta Thunberg höll ett känsloladdat tal i FN, en händelse som fick ett enormt genomslag världen över. Att Donald Trump sedan ironiserade över henne (på Twitter förstås) innebar inte att uppmärksamheten blev mindre.
Det känns som om den numera världsberömda svenska tjejens idoga arbete faktiskt börjar nå resultat, för ungdomar runt om på planeten börjar nu sätta alltmer tryck på ledare att agera. 

***

Under veckan fick vi också läsa om företagsklimat. När Svenskt Näringsliv presenterade sin rankning så kunde både Motala och Vadstena glädja sig åt en positiv utveckling. Ja, Vadstena var den stora vinnaren då kommunen klättrade 108 placeringar till plats 84 på listan, som bland annat grundar sig på en enkät bland företagare i landet.
Det går förstås att diskutera dessa undersökningar, men att de är viktiga för kommunerna råder ingen tvekan om.  Det har vi märkt när vi rapporterat om rankningen genom åren, för det har helt klart varit en jobbig sak för de berörda de år som det inte gått så bra. 
Jag tror dock att ett avancemang och en hög placering  innebär en boost som förmodligen i sig hjälper till att höja företagsklimatet och bidra till ett förbättrat varumärke för en kommun.

Som sagt, det har varit en vecka med mycket prat om klimat. Och filtar. Den kanske mest oväntade var att Aftonbladet hakade på en grej som vi skrev om redan för två månader sedan, nämligen sänkningen av värme i kommunala lokaler i Motala, vilket drabbar bland annat äldreboenden och i förskolor. Det blev starka reaktioner på sociala medier och kommunalrådet hamnade, efter ett uttalande om värmande filtar, i hetluften. Under någon timme den dagen låg #Motala över #Donald Trump på Twitter-toppen. 

***

Något helt annat, i dag är det lösgodisets dag.
Herregud, vad väntar här näst, mörka chokladdagen, eller grillchipsets dag?
Det känns inte heller som om vi svenskar behöver en särskild dag för lösgodis, många äter ju ”säckvis” varje fredag och lördag (påsarna är ju löjligt stora nuförtiden).
Det är intressant med lösgodis, hur olika smaken är. Det är inte minst stor skillnad från familj till familj. Ni vet, man är hembjuden till någon och en skål med godis kommer fram och man kan inte hitta någon av sina favoriter.
Godaste lösgodiset?
Enligt mig ”Lys melk”.

Trevlig helg!


Ämnen du kan följa