Nu stänger smyckesbutiken – för gott

Guldsmedjan har funnits i Norrköping sedan sextiotalet. Fredagen den 15 februari låser paret Roger och Inger Skogh affären för sista gången. De berättar att det varit fantastiska roligt att driva företaget men ett obehagligt minne har etsat sig fast.

9 februari 2019 16:00

Roger Skogh var sexton år när han bestämde sig för att lämna Söderköping och gå på Guldsmedsskolan i Strålsnäs utanför Mjölby. En treårig utbildning som avslutades med en ettårig praktik.

– Jag gjorde mitt praktikår 1973 i verkstaden på Guldsmedjan som då låg på Hantverkargatan, berättar Roger Skogh.

Året efter revs huset där affären låg för att lämna plats åt varuhuset Linden och Guldsmedjan flyttade till hörnet Gamla Rådstugugatan Sankt Persgatan där den legat sen dess. Roger, som då hade fått sitt gesällbrev, anställdes i verkstaden.

– 1989 när ägarna ville sälja bestämde Inger och jag att vi skulle ta över och driva företaget tillsammans.

I och med ägarskapet började Inger jobba deltid i affären och men behöll sitt jobb som nattpersonal på ett äldreboende i Söderköping.

– Vår styrka är att vi har personlig service och att vi har egen verkstad där Roger lagar och omarbetar smycken till kunderna. Han designar också egna smycken som säljs i affären. Vi har aldrig skickat iväg något utan allt har gjorts här hos oss. Rogers hantverksskicklighet och noggrannhet har varit viktigt för företaget, säger Inger Skogh.

Ungefär hälften av Guldsmedjans intäkter har kommit från arbeten i verkstaden medans den andra kommit från försäljningen.

– Det har varit roligt med kundkontakten och vi har många stamkunder. Vi har haft väldigt trevliga kunder under de nästan trettio år vi ägt företaget.

Har ni sålt något till någon kändis någon gång?

– Vi berättar aldrig vem vi säljer till. Men vi har sålt förlovningsringar till en känd musiker för några år sedan.

Även om den absoluta majoriteten av kundmöten var positiv finns det också en händelse som kunde ha gått väldigt illa: Inger är på väg ut från kontoret för att ta emot en kund men möts i stället av en man med rånarluva som riktar en pistol mot hennes huvud. Hon backar in på kontoret där Roger redan befinner sig och de tvingas ner på golvet. Under fyra skräckminuter rensar två andra rånare butiken innan de flyr från affären. Händelsen utspelade sig för sex år sedan och det syns i ögonen på Inger och Roger att minnet fortfarande är smärtsamt.

– I början efteråt var vi rädda men vi tog oss igenom det genom att prata, prata och prata. Vi fick erbjudande av försäkringsbolaget att få professionell hjälp men vi klarade det genom att prata med varandra och vi fick ett fantastiskt stöd av våra tre barn och deras sambos, berättar Inger.

Roger har jobbat i Guldsmedjan i fyrtiofem år och tillsammans har de ägt verksamheten i trettio år. Guldsmedjan ska avvecklas och det kommer att bli annan verksamhet i lokalerna. Inger har ett år kvar innan hon går i pension från nattjobbet, sen är båda pensionärer.

– Det har varit jättekul och inspirerande. Det allra roligaste har varit att jobba i verkstaden med egna smycken eller omarbeta kunders smycken efter deras önskemål.

Men nu tar inte Roger och Inger emot några mer jobb från kunder. Den sista veckan kommer att ägnas åt att sälja ut det som finns kvar i affären innan Guldsmedjan stänger för gott. Några direkta planer för framtiden är inte uppdragna men att de kommer att ha mer tid att vara barnvakt åt sina barnbarn ser de fram emot.

– Det ska bli skönt att vara ledig, det känns som det är dags nu. Sista dagen vi har öppet är fredagen den 15 februari. Det känns bra, men kanske kommer det att kännas lite vemodigt att sätta nyckeln i låset sista gången.

Porträtt

Roger och Inger Skogh

Ålder: 66 och 64 år.

Bor: I Söderköping.

Familj: Barnen Linda, Andreas och Simon med familjer.

Akutella: Stänger den 15 februari igen Guldsmedjan som de drivit tillsammans i många år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niclas Sandberg

Ämnen du kan följa