Swedbank har alla skäl till oro

30 mars 2019 04:00

En strimma av skräck blänkte till i den annars självsäkra Birgitte Bonnesens ögon. Under den korta intervju som SVT:s Uppdrag granskning fick med Swedbanks nu sparkade vd upprepade hon samma mantra: “jag kan inte svara på det”. Hon vet ingenting, har inte sett någonting.

På onsdagseftermiddagen genomförde Ekobrottsmyndigheten en razzia mot Swedbanks kontor i Sundbyberg. På torsdagsmorgonen meddelade bankens styrelse att Bonnesen får kicken. Swedbanks aktie befinner sig i fritt fall, och det lär bli värre.

Det hela började med Uppdrag gransknings avslöjande om att Swedbank, likt Danske Bank, ignorerat varningar om omfattande penningtvätt i Baltikum. Konton i Swedbank ska ha varit kopplade till den så kallade Magnitskij-affären i Ryssland – en av världens mest uppmärksammade korruptionsskandaler.

Men det visade sig finnas mer. Uppdrag granskning-redaktionen säger sig kunna koppla konton i Swedbank till Ukrainas korrupta tidigare president Viktor Janukovytj. Enligt UG har han slussat 34 miljoner kronor, pengar som kopplas till en misstänkt muta, via Swedbank. Bland annat ska ex-presidenten ha fört över motsvarande sju miljoner svarta kronor till den amerikanske presidenten Donald Trumps förre kampanjchef Paul Manafort, som nyligen dömdes till fängelse för bedrägeri och skattebrott.

Och det slutar inte där. Enligt UG ska Swedbank ha vilselett amerikanska myndigheter. När finansmyndigheten i New York krävde svar om Swedbank haft kunder knutna till den så kallade Panamaskandalen nekade banken, trots att det tycks finnas kopplingar. Den amerikanska finansmyndigheten har nu inlett en granskning. Visar det sig att banken ljugit innebär det troligen hårda straff. Bland annat kan Swedbank få böta miljardbelopp och förbjudas från att handla med dollar – världshandelns valuta. Det skulle i så fall innebära att Swedbank kollapsar.

Sveriges största bank har ett ansvar. Inte bara mot aktieägarna, utan också mot samhället. Går Swedbank omkull får det förödande konsekvenser för samhällsekonomin som helhet.

Och vad gör Finansinspektionen? Inte tillräckligt. Även tjänstemännen på FI verkar skräckslagna inför vad som kan uppdagas när man börjar gräva i de svenska bankernas förehavanden. Faktum är att myndigheten mörkat en rapport från 2017, som visade att bland andra Swedbank haft stora luckor i arbetet mot penningtvätt och terrorfinansiering, enligt en källa till SvD. Trots att interna rapporter pekade på allvarliga brister slapp bankerna sanktioner.

Det är en skandal. Sådant här ska helt enkelt inte få hända. (Liberala nyhetsbyrån)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Pihl