Rot bygger drömmar

21 juli 2018 04:00

Trädgården är nu viktigare än köket när svensken gör sitt bostadsval, enligt en undersökning av Novus (18/7) som har beställts av mäklarföretaget Fastighetsbyrån. Bra utomhusytor – som balkong eller trädgård – är det som värderas allra högst.

I pressmeddelandet beskriver Fastighetsbyrån det som ”Mandelmann-effekten”, efter den populära tv-serien Mandelmanns gård på TV4. Och den jämförelsen fångar något viktigt – bostaden är ett uttryck för hur vi vill leva. Fantiserar vi om det ljuva livet på landet påverkar det bostadsvalet.

Bostadsvalet är styrt av en persons drömmar. Fenomenet Hemnet-safari – som är att använda bostadssajten Hemnet för åka och titta på bostäder utan egentliga köpambitioner – är kanske ett uttryck för den ständiga jakten efter drömmen.

Under sommarens semestertider toppar intresset för Hemnet-safari. Men sommaren är också tiden för de egenutförda byggprojekteten. Uteplatser snickras och fasader målas över hela landet, sysslor som lär gynnas av det ökande intresset för byggnadsvård.

Att hitta en bostad och sedan forma den efter personliga drömmar är därmed en viktig del i livet och identitetsskapandet. Och att bostaden har den här laddningen ger en särskild dimension till den politik som påverkar bostadsval och byggande.

Politiken på området kan delas in i två kategorier – åtgärder som begränsar eller ökar människans möjligheter att realisera bostadsdrömmen. Amorteringskravet för bolån, som skärptes i mars i år, kan ses som en begränsande insats. Åtgärder som utökar friheten är däremot de av Alliansregeringen införda skatteavdragen rut och rot. Rut riktas mot hushållsnära tjänster och är en förkortning för rengöring, underhåll och tvätt. Rot har fått sitt namn efter begynnelsebokstäverna i renovering, ombyggnad och tillbyggnad.

Även om ett av huvudsyftena med rut och rot sades vara att begränsa svartarbetena har de också fördelen att de gör det enklare för människor att uppfylla sina bostadsdrömmar. Rut och rot har möjliggjort byggprojekt och trädgårdsarbeten som inte skulle ha utförts annars. Särskilt viktigt har rot varit för att göra landsbygdernas bostäder attraktiva.

Utanför de större städerna brukar fastighetspriserna generellt vara lägre – men en renovering kostar ungefär lika mycket. Det här gör att det kan vara svårare att få tillbaka investerade pengar i en fastighet på landsbygden, i byn eller bruksorten än i staden. Med avdraget för renoveringar har dock kalkylen blivit bättre, eftersom delar av arbetskostnaden kan dras av.

En åtgärd för att än mer öka människors möjlighet att fånga sina bostadsdrömmar är att utöka rut och rot. Den lägst hängande frukten är i sammanhanget att återställa rot-avdraget till den nivå som gällde under Alliansregeringen. Den rödgröna regeringen försämrade rot för två år sedan, genom att sänka avdraget från 50 procent till 30 procent av arbetskostnaden.

Att utvidga rut och rot låter människor bygga sina drömmar. Och odla sin trädgård.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Edvard Hollertz