Återinför gåvoskatteavdraget!

2 januari 2018 04:00

På nyårsdagen 2018 var det en tvåårsdag som är sorglig. Sverige var det näst sista landet i EU att införa gåvoskatteavdraget. Den 1 januari 2016 blev vi tragiskt nog det första landet att avskaffa avdraget. En sorglig historia som påminner om hur småsint en regering kan vara.

När gåvoskatteavdraget kom för ett antal år sedan, under Alliansregeringens tid, var det en efterlängtad reform som hade diskuterats i Sveriges riksdag sedan början av 50-talet. Det fanns efter införandet 73 organisationer, som är verksamma inom forskning och hjälpverksamhet, godkända som gåvomottagare. År 2014 skänkte var tionde svensk tillsammans 1,4 miljarder kronor i gåvor, enligt Skatteverkets kontrolluppgifter.

I ett antal länder får man skänka bort tio procent av sin inkomst. En person som tjänar 3 000 000 kronor om året kan i en rad länder, exempelvis Österrike och Belgien, ge bort 30 000 kronor om året avdragsgillt. Ännu mer frikostig är man i Tyskland, där siffran är 20 procent och i Storbritannien har man än mer generösa regler.

Istället för att avveckla gåvoskatteavdraget borde Sverige har följt vårt nordiska grannland Norges exempel där avdragen även omfattar gåvor till omsorgs- och hälsofrämjande arbete för barn och ungdom, kultur, idrott, friluftsliv, religiös eller annan livssynsverksamhet, mänskliga rättigheter samt värnande om vår miljö och kultur.

Regeringen Löfven (s) säger sig vilja stärka den ideella sektorn och det frivilliga arbetet. Men gör tvärtom. Faktum är att ingen annan socialdemokratisk regering inom EU har minskat eller tagit bort avdragsgilla gåvor.

Tack vare Kristdemokraterna och Alliansregeringen kunde man tidigare få ett skatteavdrag för de gåvor man skänkte till organisationer som t ex Stadsmissionen, Röda Korset, Cancerfonden eller Erikshjälpen. Gåvoskatteavdraget bidrog till att öka summorna som skänktes vilket gav dessa ideella organisationer nya möjligheter att göra hjälpinsatser.

Men för två år sedan tog vänsterregeringen bort denna avdragsmöjlighet. Att ge är roligare än att få. Att vårt samhälle uppmuntrar givmildhet är något gott. Därför vill vi Kristdemokrater återinföra gåvoskatteavdraget och stärka den ideella sektorn i samhället.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa