Företaget som slår ett slag för säkerheten

"Alla vill att personalen kommer hem utan skador från sitt arbete. Det är där vi kommer in", säger Susanne Weléen på Great Safe.

Norrköpings kommun 9 oktober 2019 10:30

Det första jag lägger märke till när jag kliver in i Great Safes lokaler är en varningsskylt om att utbildning pågår. Inte så konstigt. För det är utbildning bolaget sysslar med först och främst. Utbildning i säkerhet i hantering av maskiner. 

Bakom bolaget står Susanne Weléen. Hon jobbar tillsammans med delägaren Helen Richt. Var och en med olika erfarenheter från arbetslivet. Susanne Weléen jobbade många år på bank och Helen Richt jobbade inom sjukvården där hon var intensivvårdsjuksköterska.

– Jag lämnade banken efter 13 fantastiska år. Jag kände mig redo att prova något nytt och det gick snabbt. Av en tillfällighet träffade  jag den nya arbetsgivaren på en torsdag, var på intervju på måndag och sa upp mig på tisdag. Där upptäckte jag rätt snart att det fanns behov av utbildningar kring säkerhet. Det blev tre år där. I augusti 2017 startade jag Great Safe, säger Susanne Weléen.

 

Det nya företaget fick en flygande start och det blev många och långa dagar. Till slut kände hon att det inte gick att sköta jobbet själv. Hon behövde en kollega.

– Jag har känt Helen i kanske 15 år. Hon har, med sin bakgrund inom vården, kompetensen inom hjärt- och lungräddning, första hjälpen och fallskydd. Vi funkar bra ihop och jag tänkte att kan vi gå en åttatimmarsrunda på golfbanan tillsammans funkar vi också bra ihop i jobbet, säger Susanne Weléen och skrattar.

– Det är viktigt att ha roligt ihop. Att kunna skratta. Men det måste också kunna vara högt i tak. Att man tycker olika. Det behövs också någon som säger "nej" ibland. Ärlighet är viktigt, säger Helen Richt.

 

Att företaget går bra beror på att utbildningsbehovet på arbetsplatserna aldrig tycks sina. Arbetsmiljölagen ställer också hårda krav på att utbildningar uppdateras. Företaget har också märkt att det kan vara svårt för arbetsgivarna att ha koll på vilka säkerhetsutbildningar som krävs.

– Vi ska se till att företagen har rätt information och rätt kompetens. Alla vill att personalen kommer hem utan skador från sitt arbete. Olyckor kostar på för alla. Ekonomiskt och framför allt känslomässigt. Vi jobbar hårt med att ha kunskap i vårt företag om det senaste inom säkerhetsföreskrifter. Ett viktigt budskap är att arbetsgivaren är ytterst ansvarig för sin personal, säger Susanne Weléen.

– En viktig del i vårt jobb är att hålla koll på statistiken och det aktuella läget när det gäller säkerheten på arbetsplatser. Vi har exempelvis noterat att det varit många fallolyckor med dödlig utgång under den sista tiden, säger Helen Richt.

Båda gillar verkligen sitt liv som egna företagare. Samtidigt betonar båda att ledigheten från företaget är viktig. Att hämta kraft för att orka. Båda kunde ha en riktig semester nu i somras för att kunna komma tillbaka med ny kraft.

– Det behövs verkligen. Samtidigt är det egna företaget något helt annat än att vara anställd. Du står kunderna närmare. När jag fyllde år hade jag samtidigt en säkerhetskurs med kunder hemma, bara som ett exempel, säger Susanne Weléen.

 

Ingen av de båda ägarna säger sig ha tvekat över att eget företagande är deras grej. Båda känner också att de ger kunderna något viktigt när säkerheten får ta plats.

– Ibland önskar jag bara att dygnet kunde ha typ 26 timmar. Det är så mycket som behöver göras, säger Helen Richt och skrattar.

Vilka råd kan ni ge till den som funderar på att ta steget att bli egen företagare?

– Det finns många som har en dröm om sitt eget. Det är viktigt att ha en dröm. Men också att ha en riktigt bra affärsplan innan du drar igång. Undersök också om det finns möjlighet att få bidrag för att starta ditt företag. Ring runt och fråga. Ta kontakter med Handelskammaren och Almi. Kanske Arbetsförmedlingen kan hjälpa till. Åk runt till potentiella kunder innan du startar företaget, säger Susanne Weléen.

– Du måste också vara medveten om att det blir tufft i början. Det gäller att ha energi och att du inser att inget kommer av sig själv, säger Helen Richt.

Var ser ni företaget om kanske fem år?

– Vi ser att vi fyller ett behov och vi vill växa geografiskt till andra delar av landet. Östergötland räcker inte. Ett långsiktigt mål kan också vara att vi får dotterbolag, säger Susanne Weléen.

Fotnot: Har du tips på någon annan som också hoppat av sitt jobb för att satsa på sitt eget. Hör av dig till oss på tipsa@nt.se. Gärna med lite bakgrundsinformation om vad personen gjort tidigare och vad den gör nu.

Great Safe

Startades i augusti 2017 av Susanne Weléen.

Bolaget har två anställda, delägarna Susanne Weléen och Helen Richt.

Bolaget är ett service- och utbildningsföretag som bland annat ger säkerhetsutbildningar för liftar och inom första hjälpen och HLR (hjärt- och lungräddning). Man hjälper också till vid byggstarter så att företaget gör rätt gentemot Skatteverket.

Kunder är oftast knutna till byggbranschen.

Finns i Norrköping och Linköping.

Omsättningen i år är ungefär tre miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Klinga

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Finspång

Så ska fastighetsbolaget växa i Finspång

Söderköping

Hon dyker upp med en ny butik i centrum

Nyetableringar

Nytt konsultföretag startar i Norrköping

Transporter

Flygbolag säkrar stort räddningspaket

Norrköping

Flyttfirman värvar "Peking"-profilen

Visa fler