Transportstyrelsen har uppgraderat flygplatsen till så kallad referenskod 4C, vilket innebär att start- och landningsbanan nu är godkänd för större flygplan. Det är sedan tidigare klart att banan ska flyttas och breddas, men redan nu uppgraderas flygplatsen genom en dispens från Transportstyrelsen.

LÄS MER: Då kan nya landningsbanan vara klar

Tack vare uppgraderingen kan exempelvis flygplanstyperna Airbus 320 och Boeing 737, som rymmer cirka 200 passagerare, kunna starta och landa i Linköping, enligt ett pressmeddelande från Linköping city airport.

– Beskedet är mycket positivt i våra samtal med både befintliga och kommande operatörer, säger Camilla Lejon, vd på Linköping city airport.

Flygplatsen trafikeras i dag av tre avgångar per dag med KLM till Amsterdam samt av Czech Airlines som har en linje till Prag under sommaren och skidresor till Andorra på vintern. Även SAS har en linje till Köpenhamn som dock läggs ner 18 januari.

LÄS MER: Stort flygbolag lämnar Linköping

Innan större plan kan börja flyga i linjetrafik till och från Linköping måste Saabs nya miljötillstånd bli klart. Försvarskoncernen äger landningsbanan och behöver förnya tillståndet för att säkra kapaciteten för provflygning på landningsbanan. Det väntas ta ett till två år innan det är klart.

– Men redan i dag kan vi börja planera för utvecklingen av vår trafik långsiktigt, säger Camilla Lejon i pressmeddelandet.