Det är svårt att veta man behöver, säger Cecilia Norlander, jurist på Konsumentverket.

Telekombranschen har länge präglats av dålig tillit till försäljarna och en djungel av olika avtal som är svår att begripa sig på, enligt Konsumentverkets undersökningar.

Det är svåra produkter som är svåra att jämföra, säger Norlander.

Ringandet har sedan länge blivit sekundärt, mobiltelefonen är i dag i större utsträckning en dator. Och då blir frågan hur mycket data behöver man, hur många så kallade gigabyte?

Okey pris

Tele2 lanserar nu som första operatör ett obegränsat surfande till ett pris som förhållandevis inte är alltför dyrt, 500 kronor i månaden.

Ett ganska bra erbjudande, det finns de som redan är dyrare, säger Elias Nordling, redaktör på tidningen Mobil.

Men många kunder kan komma att förköpa sig - att operatören drar in mer pengar på ett dyrare abonnemang än vad kunderna har användning av.

Klart det finns en sådan förhoppning, och för många kunder kanske det blir så, säger Elias Nordling.

För Tele2 handlar det om en frihetskänsla:

För oss är det viktigaste att erbjuda möjligheten. Vi vet att många kunder har svårt att förstå kopplingen till gigabyte, exakt hur många gigabyte behöver jag . . . Alla behöver absolut inte obegränsad data, men många kunder uppskattar känslan av att vara obegränsad, säger Samuel Skott, vd på Tele2.

Slår i taket

Snittförbrukningen bland Tele2:s kunder ligger på fem gigabyte i månaden, ett sådant abonnemang kostar hos samma operatör hälften så mycket.

Men helt fritt blir det inte. Vid fem gigabyte per dag slår en spärr till, då får man begära manuellt extra surf, visserligen kostnadsfritt. Detta för att inte vissa ska sitta och tanka ner oerhörda mängder data. Det finns nämligen kapacitetstak i mobilnäten.

Och då får alla andra sämre datahastigheter, säger Elias Nordling.

Att tänka på i sammanhanget är att man ofta har tillgång till wifi i hemmet eller liknande. Då behövs inte mobilabonnemanget för att surfa.

Det är en hårt konkurrensutsatt marknad och produkterna operatörerna erbjuder är snarlika.

Då måste man hitta nya sätt som skiljer ut sig. Det ligger i tiden att hitta olika erbjudanden på just datamängden, säger Cecilia Norlander.