– Jag ville att semlorna skulle forsätta på något sätt, säger Lasse Önnegren.

Det är Lilla brödbodens ägare Niklas Stenmark som fått rätten att ta över semlorna, och vi träffas i bageriet bredvid Pizzeria Grinden på Grindgatan i Ekholmen. Lasse Önnegren sålde butiken tilll bolaget LL Sirvan i Vidingsjö AB i april förra året. I november stängdes butiken och ägaren Sirvan Rozbayani hänvisade till dålig lönsamhet.

– När jag insåg att de var på väg att stänga så ville jag dels ha tillbaka uthyrningen av mina släpkärror som de skötte, dels rätten att tillverka semlorna. Det fick jag, säger Lasse Önnegren.

Artikelbild

| Semlan går vidare. Lilla brödbodens ägare Niklas Stenmark och konditorn/bagaren Niklas Rexteg vet nu allt om Lasse Önnegrens semlor.

Då gick han med både släpkärror och semlor till Lilla brödboden med en lite speciell paketlösning i bakfickan:

– Mina semlor mot att de sköter bokningen av släpkärrorna. De använder mitt kassaystem för kärrorna så att redovisningen ska fungera.

Sedan november har Lilla brödboden sitt bageri i den tidigare butiken/bageriet Grinden, granne med pizzerian. Här har tidigare varit Ica-butik och Karamello hade senast sin tillverkning av Kisa pepparkakor här. Det är för övrigt nystart i hela huset eftersom Restaurang Ekkällans ägare har tagit över pizzerian.

Lilla brödboden har både brödbageri och butik här. Niklas Stenmark är nöjd med överenskommelsen om Lasses semlor.

Artikelbild

| Bagaren. Lasse Önnegren lämnar med varm hand över sin semelsuccé till Brödbutikens ägare Niklas Stenmark.

– I Lilla brödboden har vi ju en lång vana av att baka semlor. Vi har modifierat receptet en smula. Det är mer kardemumma i bullen, men samma typ av mandelmassa och Lasses recept på gräddfyllningen. Och vi tänker baka bullarna direkt i stället för att använda fryst degämne.

Lasse köpte sin bulldeg och mandelmassa från tillverkaren KåKå och bakade genom så kallad bake-off i butiken. Semlornas popularitet ökade, ända till succéartade 40 000 bullar.

Artikelbild

| Locken klipps till.

– Vi har ungefär de volymerna i dag, säger Niklas Stenmark. I år tror jag nog att vi kan dubbla. Det är lång säsong eftersom påsken kommer sent.

Inne i bageriet står konditorn och bagaren Niklas Rexteg och klipper till locken på semlorna, spritsar på mandelmassan. Samtidigt diskuterar han lite med Lasse Önnegren, som inte kan låta bli att ge lite tips till bakproffset Niklas.

Artikelbild

| Mandelmassan ska i med en klutt i varje hörn.

– Grädden är viktig. Den ska hålla formen i påsen på vägen hem, förmanar han.