• tisdag 23 maj 2017

Så ska frukost ge anställning

Norrköping Frukosten är starten på dagen – men för nyanlända kan den också vara starten för en anställning. Det har man erfarenhet av på Östsvenska Handelskammaren.

På fredagen presenterade Hyresbostäders träffpunkt Portalen, som verkar för integration, nya samarbetspartners. Tidigare har Dolphins (basket), IFK Norrköping (fotboll) och Vita Hästen (ishockey) engagerats för att i sina nätverk koppla ihop nyanlända med arbetsmarknaden – och nu involveras Östsvenska Handelskammaren, Kolmårdens djurpark och Bulta Kommunikationsbyrå.

– Integrationen kan inte lösas genom något jätteprojekt på nationell nivå, utan många enskilda måste hjälpa till, säger Östsvenska Handelskammarens vd Johanna Palmér vid presentationen. På frukostmöten som handelskamamren arrangerar emellanåt sammanförs nyanlända och företagare.

– Det har gett 20 personer jobb och det har förändrat deras liv, säger Johanna Palmér.

Kolmårdens djurpark har också skapat jobb för nyanlända, via praktikanter från Portalen:

– Vi började i liten skala och tog emot fem praktikanter inom fastighetsteknik, entré/publik och fastfood. Det har varit ett "kanonsamarbete" och alla fem har erbjudits anställning, säger Tilda Nyström, HR-generalist på Kolmårdens djurpark och nämner att fler praktikanter ska tas emot. Bulta Kommunikationsbyrå, som drivs av Jonas Edström, Linda Voster och Simon Ahlvin, har också en roll i integrationsprojektet:

– Tillsammans med deltagarna i Portalen ska vi bygga en plattform för sociala medier. Vi ska vara en slags handledare, säger Jonas Edström..