Båda restaurangerna har haft ekonomiska problem, de drivs som två separata aktiebolag men båda dessa har legat efter med skatt, moms och lokalhyror. Det har gått så långt att socialnämnden i Linköping under hösten beslutade att dra in restaurangernas tillstånd att servera alkohol.

Ägaren Akil Al-Sowafy har överklagat båda dessa beslut och har under tiden som hans ärenden behandlas fått lov att fortsätta serveringen. För att lösa de ekonomiska problemen försökte han under hösten sälja rörelsen på Platensgatan. Under en period drevs restaurangen av den tilltänkta köparen och den bytte då namn till "Pamir pintxos bar".

Försäljningen sprack dock – bland annat för att fastighetsägaren inte godkände den nye krögaren som hyresgäst. Allt slutade efter ett brandattentat en helg i början av december. Sen dess har det varit stängt.

Artikelbild

| Cava Pintxos bar på Platensgatan, därefter Pamir Pintxos bar och numera stängt.

– Nu har vi helt enkelt löst ut vår hyresgäst, det gjorde vi alldeles före jul. Han hade två hyror obetalda, men nu har vi löst allt. Vi fick ta en liten ekonomisk smäll men vi är överens nu och vi har tillgång till lokalen, berättar Eva Lindstén vd för Lindstén fastigheter AB som äger huset.

Nu väntar sanering efter branden och efter detta vill Eva Lindstén ha något annat än en restaurang. Orsaken är att lokalen egentligen inte klarar matlagning. Den saknar både fettavskiljare och tillräckligt fläktsystem, ett kafé kan möjligen fungera.

Vad det blir återstår att se.

Även Akil Al-Sowafys andra restaurang – den på Sparregatan – har bekymmer. Restauranglokalen ägs av bostadsrättsföreningen Engelbrekt och de har inte fått in någon hyra sen juni. Av den anledningen begärde de restaurangbolaget i konkurs – men det gick inte riktigt lika lätt som föreningen hoppats.

Artikelbild

| Stängt på Platensgatan.

De hade missat att ordna med en korrekt delgivning av skulden och därför avslog tingsrätten deras ansökan om konkurs.

Konkurshotet är dock inte avvärjt. Även en tidigare kock på Tapas bar och restaurang har ansökt om att bolaget ska försättas i konkurs eftersom hon inte fått ut hela sin lön. Den ansökan är ännu inte behandlad av tingsrätten.

Artikelbild

| Tapas bar och restaurang på Sparregatan.

Bostadsrättsföreningen har förutom konkursansökan sagt upp restaurangen från lokalen.

– De skulle ha flyttat ut den 30 november, men nu vägrar de att flytta också, konstaterar Sture Mossberg som är ledamot i föreningens styrelse.

Artikelbild

| Tapas bar och restaurang på Sparregatan.

Vad vill ni ha för hyresgäst nu?

– Vi vill ha en bra hyresgäst och det får gärna vara en restaurang. Vi ser ljust på utsikterna att kunna hyra ut lokalen, säger han.

När Corren söker Akil Al-Sowafy svarar han via sms att bostadsrättsföreningen motarbetat honom. Han skriver att han försökt sälja restaurangen men att bostadsrättsföreningen inte velat godkänna någon ny ägare som hyresgäst. Han skriver däremot inget om företagets skulder i form av skatt, lön, hyror och leverantörsskulder.