Att gå till banken och handgripligen sätta in pengar eller betala räkningar är det inte många som gör längre. I stället använder vi datorn eller mobilen för att sköta våra bankärenden. Numera erbjuder bankerna även appar. Med dem går det att göra de vanligaste ärendena i telefonen.

Men nu har de fått konkurrens om småspararnas gunst. Det är inte längre givet att banken ska hantera och skräddarsy sparande, lån och pensionsavsättningar. Med vissa appar går det att till exempel göra en budget, analysera inkomster och utgifter, välja fonder och aktier, hålla koll på kvitton, jämföra lån och dela på omkostnader. Att spara går också att göra på olika sätt.

Henrik Rosvall är vd för företaget Dreams som utvecklat en sparapp med samma namn. Med den hoppas de kunna förenkla privatekonomin för alla som inte är superintresserade eller skjuter upp besluten att ta tag i sin ekonomi, och för dem som vill ha pengar till att förverkliga sina drömmar men hittills inte lyckats ta steget att spara.

Artikelbild

| STOCKHOLM 20161216 Genrebilder på ekonomiappar. Foto: Stina Stjernkvist / TT Kod 11610

Henrik Rosvall menar att bankernas tjänster som de fungerar i dag inte passar den stora allmänheten.

– Ungefär hälften av alla bankkunder är helt ointresserade av sparande. Cirka 40 procent är något intresserade, men de skjuter upp och kommer inte i gång. Resterande del tycker att det är kul. De jämför och väljer och behöver inte så mycket hjälp, säger han.

Att den traditionella finansiella världens språk är svårt att förstå spelar roll i sammanhanget. Informationen är logisk och rationell men den talar inte till våra känslor. Tycker man att det är tråkigt att spara så blir det ännu tråkigare när man läser broschyrerna om konton, fonder och pensioner.

– Vår app är byggd utifrån forskning inom psykologi och beteendeekonomi. Den gör det enkelt och kul att nå sina pengamål. Vi brukar säga att vi är precis som en spelsajt - fast tvärtom. De är bra på att bygga tjänster som får folk att spela bort pengar, vi har gjort samma sak med sparande.

Artikelbild

| STOCKHOLM 20161216 Genrebilder på ekonomiappar. Foto: Stina Stjernkvist / TT Kod 11610

Han menar att de flesta sparare inte tänker på räntor och avkastning, men att bankerna inte har greppat det. Någon procent hit eller dit ger oss ingen positiv känsla. Men många kan trots allt få pengar över varje månad genom att minska sina utgifter, och det kan räcka långt.

– Det är där vår sparapp kommer in, säger Henrik Rosvall.

Artikelbild

| STOCKHOLM 20161216 Genrebilder på ekonomiappar. Foto: Stina Stjernkvist / TT Kod 11610

Privatekonomiapparna är annars inte så många. De är svåra att ta fram eftersom det behövs tillgång till bankkonton och andra konfidentiella uppgifter. Men snart kan det komma en lättnad.

År 2018 börjar nya regler gälla inom EU som ska ge bankkunderna mer makt över sina egna bankuppgifter. Bankernas system ska öppnas och kunderna kan ta med sig sin historik.

Artikelbild

| Woman using on line banking on mobile phone while lying down at home. Blue screen.; Shutterstock ID 309689900; PO: N/A

– Det ska öka konkurrensen på den finansiella marknaden. Jag jobbade själv i ett och ett halvt år med att hitta samarbetspartner till vår app. Att starta en egen bank är för komplicerat och vi vill kunna jobba tillsammans med finansiella partners som har de bästa tjänsterna på olika områden.

Blir inte det dyrare för kunden om både ni och dem som ni jobbar med ska ha betalt?

Artikelbild

| STOCKHOLM 20150706 Smartphone med ekonomiappar för olika banker. Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370

– Nej, vi har effektivare marknadsföring och lägre omkostnader än till exempel bankerna och vi betalar bara för den del som de bidrar med. (TT)

Apparna som får ordning på ekonomin:

Artikelbild

Apparna som kan förenkla privatekonomin:

+ Mobilt Bank-ID. Du kan bland annat använda din mobil som en “säkerhetsdosa” när du ska legitimera dig på internet.

+ Swish. Betala eller för över pengar till privatpersoner och företag med telefon- eller swishnumret.

+ Tink. Organiserar utgifterna så du ser vad du lägger pengar på. Skapar budgetar och hjälper till att hålla dem. Du kan betala räkningar, e-fakturor och göra överföringar från banken.

+ Kollektiva. Jämför ditt ppm-sparande med andra användare och ta rygg på de bästa om du vill.

+ Prime pilot. Fondsparare får individuellt anpassad robotrådgivning.

+ Betalo. Betala räkningar med ett kort. Sammanställer utgifterna i olika kategorier.

+ Nowo. Handla med Nowo-kortet och sätt samtidigt automatiskt av en procentsats av köpesumman till ditt sparande.

+ Mittbolån. Hjälper dig att få lägsta boränta till bästa villkor. Assisterar med nylån,omförhandling och lånelöfte.

+ Shareville. Handla aktier och fonder och dela informationen med andra. Andra sparares fond- och aktieval syns och du kan följa dem om du vill.

+ Dreams. Vill påverka användaren till att göra smarta konsumtionsval. Spara ensam eller med kompisar som peppar.

+ Lendo. Hittar lånet med lägst ränta och bäst villkor för dig.

+ Veckopengen. Du lär dig ta hand om dina pengar, på låtsas. Passar barn och vuxna.

+ Sparakvittot. Sparar dina kvitton digitalt på ett och samma ställe.