En grupp kända investerare vill ta över gruvan i Kaunisvaara i Pajala kommun. Verksamheten stängdes ner när gruvbolaget Northland Resources försattes i konkurs i slutet av 2014, drygt två år efter starten. Många småsparare förlorade pengar när företaget kraschade och hundratals jobb gick upp i rök.

Bakom den potentiella köparen Abecede står personer som Bert Nordberg, ordförande i vindkraftbolaget Vestas, och Mats Paulsson, huvudägare i byggbolaget Peab.

Lagt bud

Abecede äger redan anrikningsverket och ytterligare några delar som de köpt av konkursboet. I slutet av mars lades ett bud på själva gruvan.

Sedan vi förvärvade anrikningsverket har vi sett över möjligheterna att starta upp verksamheten. Ambitionen är att göra det, men det måste finnas förutsättningar, säger talespersonen Mats Leifland.

Järnmalmspriset är naturligtvis viktigt. Men det som gör att affären just nu står och väger är frågan om miljötillståndet.

Innan Abecede går in i slutförhandlingar med konkursboet vill bolaget vara helt säkert på att det får överta det gamla tillståndet. Att söka ett nytt skulle ta flera år.

Kort om tid

Och det är här det brinner i knutarna. För om ingen affär är klar påbörjas enligt konkursförvaltaren den så kallade efterbehandlingen av gruvområdet sannolikt i juni. Då ska dammar brytas och den naturliga vattenavrinningen återställas.

Det skulle innebära helt andra kostnader för att starta gruvverksamheten igen.

Därför behöver vi svar från länsstyrelsen inom några dagar, säger Mats Leifland.

Från länsstyrelsens sida ser man inga hinder för att Abecede tar över miljötillståndet. Men det finns också tre förelägganden kopplade till verksamheten, saker Northland hade varit tvungen att åtgärda. De kommer att föras över på en ny ägare.

Spirande optimism

Abecede vill försäkra sig om att inte fler krav dyker upp. Men det är omöjligt, säger länsråd Johan Antti.

Även om vi hyllar initiativet, och inte gör annat än att önska att affären går igenom, är det samma regler för den här verksamheten som för annan industriell verksamhet. Vi kan inte garantera att vi ska göra si eller så.

I Pajala är man försiktigt optimistisk. 300-350 jobb skulle betyda enormt mycket för kommunen, där arbetslösheten är hög och många veckopendlar till malmfälten i Kiruna och Gällivare. Men med konkursen fortfarande i färskt minne vågar kommunledningen inte lägga allt krut på gruvan.

Vi gör allt i vår makt för att det ska komma igång igen. Men samtidigt är man inte euforiskt. Vi måste försöka hitta andra försörjningsmöjligheter också, säger kommunalrådet Anna Kumpula Kostet (V).