Logga in
Logga ut
Mod att våga Företagsamhetsbloggen Företagsamhetsbloggen

Företagsamhetsbloggen

REFLEXIT UF

REFLEXIT UF drivs av 4 tjejer från Platengymnasiet i Motala. I början av maj träffade jag detta härliga gäng för en intervju. 

Elin Nilsson Stoltz, Elin Sääv, Julia Samuelsson och Matilda Axén är REFLEXIT UF.

REFLEXIT UF, vad är er historia? 

Vi är 4 tjejer som kommer ifrån samma klass. När vi bildade vårt företag gick vi väldigt mycket på ambition. För oss var det viktigt att alla jobbade efter samma mål. Vi ville göra något stort, något som gjorde en förändring i samhället! 

Vi hade en hel del idéer från början, så som t-shirtar med tryck och en podcast. Men tillslut blev vi inspirerade av en reklam skylt som handlade om just reflexer. Vi började spåna på idéer och kom fram till att ett mobilskal av reflex var en perfekt affärsidé för oss! Vi tog kontakt med vår rådgivare som jobbar på ett tryckföretag och började bolla idéer. Tillslut kom vi fram till att en dekal som man själv sätter på mobilen skulle funka bäst för oss. 

 

Vad har ni fått för nya erfarenheter under året? 

Vi har lärt oss väldigt mycket om kundkontakt, hur man ska bemöta kunder och läsa av potentiella kunder. Vi har också lärt oss väldigt mycket från våra motgångar, att det lönar sig att lära av sina motgångar och inte ge upp. Samarbete har också varit A och O för oss. Vi har lärt oss att kompromissa för att få sin vilja igenom. Vi lärde oss också väldigt tidigt vikten av att planera, vi satte upp mål tillsammans och fördelade arbetet efter kompetenser. 

 

Hur ser framtiden ut för er? 

Vi ser väldigt positivt på framtiden och företaget. Men eftersom att vi bara går i 2an så får vi nog ta en liten paus, och sen starta upp företaget igen när vi har tagit studenten. Men vi vill absolut fortsätta driva vidare senare i livet. 

 

Vad skulle ni vilja skicka med till andra som ska driva UF-företag? 

Jobba hårt! Kämpa, njut och ge inte upp! Motgångar leder till medgångar. Vi har haft ett suveränt år som vi kommer att se tillbaka på och vara stolta över, våga satsa och kämpa hårt. 

 

 

 

REFLEXIT UF, en intervju gjord av Fanny Andersson, Ung Företagsamhet 

 

Mod att våga

Bild: TEAM Östergötland på röda mattan innan galamiddagen.

Jag har precis kommit hem efter tre fantastiska arbetsdagar på SM i Ung Företagsamhet som är vårt största årliga arrangemang. Jag och mina kollegor från hela Sverige träffades i tisdags på Scandic Talk vid Stockholmsmässan i Älvsjö för genomgång inför vårt största årliga arrangemang SM i Ung Företagsamhet.

Svenska mästerskapet i Ung Företagsamhet 2018 har pågått under 16 och 17 maj. Totalt 800 elever och 250 UF-företag har deltagit under SM. De deltagande eleverna kommer från hela landet och har via regionala deltävlingar tagit sig till SM som är kulmen på deras UF-år. På plats i Stockholm har de, förutom att tävla, visat upp sina företag, sålt sina produkter och träffat andra UF-företagare. I år bestod Team Östergötland av 10 UF-företag som genom tävlingar på den regionala UF-mässan kvalificerat sig till en plats på SM.

För mig var det mitt sjätte SM och jag blir lika knockad varje gång! Ord som ”wow” och ”fantastiskt” räcker liksom inte hela vägen för att beskriva och försöka förstå vilka otroligt imponerande unga entreprenörer vi har! Innovativa, kreativa men framförallt; modiga.

Entreprenörer som har haft modet att tro fullt ut på sin idé. Modet att ge sig ut på okänd mark. Modet att stå framför en jury och pitcha sin idé. Modet att lära sig nya saker och vara öppen för nya intryck. Modet att våga. Våga utmana sig själv.

Jag träffade en tjej på mässgolvet som sa;

” -Vet du, innan jag började med det här (driva UF-företag) vågade jag inte prata med folk som jag inte kände. Jag tyckte inte alls om att stå inför folk och prata. Men nu, vet du, nu kan jag prata med vem som helst och när som helst! Jag är faktiskt den i företaget som pratar mest med våra kunder. Jag har liksom lärt mig det nu och det är så kul!”

Vill du läsa mer om SM? Kika in här: https://ungforetagsamhet.se/guldregn-pa-sm-i-ung-foretagsamhet-2018

// Jonna Castell, regionchef Ung Företagsamhet i Östergötland

 

 

We Talk UF - Månadens UF-företag

Idag har jag valt att lyfta fram We Talk UF, Månadens UF-företag i april. Företagets affärsidé är en lösning på problematiken kring psykisk ohälsa bland unga. UF-företaget drivs av Julia Malinowski och Jennifer Palmqvist som båda två går på Katedralskolan i Linköping. Läs intervjun nedan.

Berätta, vad har ni gjort under UF-året?

-Vår affärsidé är att vi föreläser om psykisk ohälsa bland unga, för både ungdomar men även föräldrar. Vi har därför varit ute på många skolor, idrottsföreningar och företag och föreläst. Hittills har vi hållit i ca 30 stycken med 20 fler inplanerade närmsta månaden. Eftersom vi jobbar direkt till kund och jobbar med personlig försäljning har året inneburit mycket kundmöten, som vi tycker är otroligt roligt då man får träffa så många olika människor och lära sig mycket av dessa personer.

 Vad tar ni med er från året som UF-företagare?

-Den främsta lärdomen är att kommunikation är a och o! Utan kommunikation skulle ingenting funka. Det kan vara allt från vem som ska göra vad, hur vi ska göra något till vilken ambitionsnivå vi ska hålla. Vi har tack vare vår öppna dialog, hållit oss från att bråka mycket med varandra vilket vi vet att många andra gör tack vare dålig kommunikation.

Andra lärdomar vi haft är även hur man ska sälja in sig själv på bästa sätt och hur man ska anpassa sig till andra personer i säljsammanhang. Även stärkt våra egenskaper att prata inför grupper av människor, planera och allt som har med uppbyggandet av ett företag att göra. 

 Om ni får lyfta fram en händelse under året som har betytt mycket för er vilken händelse väljer ni då?

-När vi vann i kategorin Årets tjänst på den regionala UF-mässan, Entreprenörskap p riktigt – Östergötlands mässa för unga företagare, den 8 mars. Inte bara för att det är kul att vinna priser, utan mer för att det gav oss en bekräftelse på att vi gör något bra/viktigt och att samhället förstår innebörden i det. Vårt mål har ju hela tiden varit att bryta tabun och skapa en öppenhet kring psykisk ohälsa. Att då få detta pris visade verkligen att vår omgivning börjar agera och tar detta med stort allvar.

Dela med er av Era tre bästa tips till andra som ska driva UF-företag?

-Prata med varandra i gruppen!! Ha en öppen dialog kring allt i företaget.Välj att driva företag med någon med samma ambitionsnivå som dig. Om man har olika ambitioner med företaget kommer året bli tufft.  Gör något du tycker är kul. Vårt UF-året är bland det roligaste vi varit med om, och det beror på att vi gjort något vi tycker är otroligt kul och verkligen brinner för.

Hur ser ni på att i framtiden driva eget företag?

- Företagande är otroligt roligt och något vi båda vill hålla på med i framtiden. UF året är något som verkligen gett oss mersmak.Vi båda vill driva vårt nuvarande företag vidare då många samarbeten vi skapat är långvariga, men även fler på gång som börjar i höst. Vi älskar vårt företag och skulle inte vilja lägga ner det riktigt än. 

 Till sist, vad vill ni skicka med?

-Till alla blivande UF-företagare; Ta vara på året ni har framför er och gör det till något ni alltid kommer komma ihåg. Det här året är det mest lärorika och roliga året vi varit med om, och det är för att vi tog vara på tiden och skapade något vi brann/brinner för.  

Vill Du läsa om andra UF-företag som har blivit Månadens UF-företag kan du läsa mer här:

https://ungforetagsamhet.se/gymnasium/ostergotland/manadens-uf-foretag

// Jonna Castell, regionchef 

Vad är samhällsentreprenörskap?

Går det att tjäna pengar genom företagande, samtidigt som man gör goda samhällsinsatser? Det är en fråga som de senaste åren har diskuterats flitigt, och trenden växer sig nu allt starkare i Sverige där det också poppar upp företag som satsar på att lösa gamla samhällsproblem med nya innovativa lösningar. Ett exempel är det östgötabaserade företaget Worldish som har tagit fram en tolkapp så att sjukvårdspersonal lättare ska kunna kommunicera med patienter som har ett annat språk. Ett annat exempel är företaget Trine som låter privatpersoner investera i solenergiprojekt i Afrika, samtidigt som man får tillbaka avkastningen med ränta när projekten börjar generera pengar.

Inom Ung Företagsamhet märker vi också av denna trend. Locker Room Talk UF blev något av UF-Sveriges megakändisar när de förra året kom tvåa på EM i Ung Företagsamhet med sin idé om att prata om normer och värderingar med unga idrottsutövare i deras omklädningsrum.  I år har vi WeTalk UF från Katedralskolan i Linköping som jobbar med föreläsningar kring psykisk ohälsa i syfte att förebygga sådan.

I kölvattnet av trenden med att entreprenörer vill göra betydande samhällsinsatser kommer också frågan om välgörenhet kontra samhällsentreprenörskap. Vad är vad? Vem är välgörare och vem är samhällsentreprenör? Välgörenhetsorganisationer som Rädda Barnen eller Världsnaturfonden har tidigare knappast klassats som entreprenörer, men kan man göra det i och med den nya trenden?

Inom Ung Företagsamhets utbildning innebär samhällsentreprenörskap att UF-företaget tänker långsiktigt, även ekonomiskt, om UF-företagets goda gärning ska få rätt effekt. UF-företagande är en utbildning där elever bland annat får ära sig att driva ett ekonomiskt hållbart företag. Vi jobbar vidare med detta område såväl i vår organisation som i andra.

Titta gärna på klippet nedan om samhällsentreprenörskap och Ung Företagsamhet:

https://www.youtube.com/watch?v=dfapR1Ev4AE&t=1s

// Lars Hindrum, projektledare gymnasiet

Internationell samverkan för UF-elever och lärare

Idag gästbloggar Henrik Samuelsson, UF-lärare och förstelärare i entreprenörskap på Platengymnasiet i Motala kommun om resan till Riga inom ramen för CBEwB[1]. Det är tredje året som skolan deltar i projektet.

Ett av projektets mål är att skapa ”joint ventures” där skolor samarbetar internationellt genom att låta eleverna skapa företag med elever från de deltagande länderna. Ett projekt som möjliggör för UF-elever och lärare från olika länder att under ett läsår samverka, utbyta erfarenheter och mötas på olika platser under UF-året. Sverige, Finland, Lettland och Estland är de länder som deltar.

Så här skriver Henrik om senaste resan som gick till Riga;

”Efter goda förberedelser och coachning av Linda Lindberg i både ”Company/Sales-Pitch” åkte GlazCare UF tidigt i måndags från Sjöstaden mot Riga.

BILD: GlazeCare UF och UF-lärare Henrik Samuelsson är laddade inför avfärd.

Efter en kort flygtur från Arlanda, landade vi i ett soligt Riga för att medverka på den stora International Student Company Festival ”JA Latvia”. Innan läggdags ville GlazCare UF även gå igenom några sista detaljer.

BILD: Planet har landat i ett soligt Riga.

Alla 102 Europeiska deltagande UF-företag ställde ut i det stora köpcentrumet ”Domina Shopping” med en liten monter. Företagen hade även möjlighet att låta en företagsrepresentant köra en ”Company-Pitch” inför alla på köpcentrumet.

Där Jonna Poelman gjorde ett fantastiskt starkt och klockrent framförande då det var lite nervositet innan. Både lärare och företagsmedlemmar var mycket stolta och imponerade! Att Jonna övervann denna ”rädsla” var hennes vinst samt hennes goda förberedelse i kursen engelska 6 gav också en trygghet sa hon efteråt.

BILD: Jonna Poelman håller sin pitch på scen i köpcentrumet i Riga.

Festivalen avslutades med en galamiddag. Har varit en förmån att fått uppleva dessa tre dagar med Denniz, Ida, Jonna och Emelie i GlazCare UF.”

BILD: Dagen avslutades med en galamiddag.

 

[1] The project, Central Baltic Student Enterprise without Borders (CBEwB), was developed to create an international perspective on entrepreneurship education. Central Baltic and the JA-organizations in the area feel that it is important for our countries, schools, teachers and students to cooperate together and learn from each other. We want our students to get the possibility to learn more about international trade and international entrepreneurship.”

 

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt