Logga in
Logga ut
Inspirerande möten Företagsamhetsbloggen Företagsamhetsbloggen

Företagsamhetsbloggen

REFLEXIT UF

REFLEXIT UF drivs av 4 tjejer från Platengymnasiet i Motala. I början av maj träffade jag detta härliga gäng för en intervju. 

Elin Nilsson Stoltz, Elin Sääv, Julia Samuelsson och Matilda Axén är REFLEXIT UF.

REFLEXIT UF, vad är er historia? 

Vi är 4 tjejer som kommer ifrån samma klass. När vi bildade vårt företag gick vi väldigt mycket på ambition. För oss var det viktigt att alla jobbade efter samma mål. Vi ville göra något stort, något som gjorde en förändring i samhället! 

Vi hade en hel del idéer från början, så som t-shirtar med tryck och en podcast. Men tillslut blev vi inspirerade av en reklam skylt som handlade om just reflexer. Vi började spåna på idéer och kom fram till att ett mobilskal av reflex var en perfekt affärsidé för oss! Vi tog kontakt med vår rådgivare som jobbar på ett tryckföretag och började bolla idéer. Tillslut kom vi fram till att en dekal som man själv sätter på mobilen skulle funka bäst för oss. 

 

Vad har ni fått för nya erfarenheter under året? 

Vi har lärt oss väldigt mycket om kundkontakt, hur man ska bemöta kunder och läsa av potentiella kunder. Vi har också lärt oss väldigt mycket från våra motgångar, att det lönar sig att lära av sina motgångar och inte ge upp. Samarbete har också varit A och O för oss. Vi har lärt oss att kompromissa för att få sin vilja igenom. Vi lärde oss också väldigt tidigt vikten av att planera, vi satte upp mål tillsammans och fördelade arbetet efter kompetenser. 

 

Hur ser framtiden ut för er? 

Vi ser väldigt positivt på framtiden och företaget. Men eftersom att vi bara går i 2an så får vi nog ta en liten paus, och sen starta upp företaget igen när vi har tagit studenten. Men vi vill absolut fortsätta driva vidare senare i livet. 

 

Vad skulle ni vilja skicka med till andra som ska driva UF-företag? 

Jobba hårt! Kämpa, njut och ge inte upp! Motgångar leder till medgångar. Vi har haft ett suveränt år som vi kommer att se tillbaka på och vara stolta över, våga satsa och kämpa hårt. 

 

 

 

REFLEXIT UF, en intervju gjord av Fanny Andersson, Ung Företagsamhet 

 

Inspirerande möten

Tänk vad tiden går fort. Snart är även oktober slut och snart går alla elever på välförtjänt höstlov.

De senaste veckorna har varit intensiva även för min del, då jag varit ute i majoriteten av Östergötlands gymnasieskolor och berättat om vad UF-året har att erbjuda. Det är så kul att komma ut till skolorna och få höra alla kreativa affärsidéer. Framförallt nu när många företag börjar förverkliga sina idéer.

Jag har även förmånen att få träffa några av de mest drivna och ambitiösa eleverna i regionen då det är jag som åker ut till skolorna för att intervjua de företag som utses till Månadens UF-företag. Jag minns själv för ett år sedan när jag och mitt UF-företag vann utmärkelsen. För oss blev det verkligen startskottet för ett fantastiskt UF-år!

Månadens UF är en tävling där vi på regionkontoret utser ett företag varje månad som vi lyfter fram lite extra. Som medlem i ett företag ansöker man via länken nedan och beskriver varför just sitt företag ska utses. Det kan vara allt från att man haft sitt första säljtillfälle till ett intressant möte med sin rådgivare. Företaget väljer själva vad som är betydelsefullt för just dem i den fas de befinner sig just nu.

Oktober månads UF-företag är Not2Perfect UF som drivs av två fantastiska tjejer i Motala och på torsdag ska jag åka och intervjua November månads UF-företag. Vilka det är kommer avslöjas inom kort, så stay tuned…

Länk till ansökan:

https://ungforetagsamhet.se/gymnasium/ostergotland/manadens-uf-foretag

BILD: Jag och mitt UF-företag inför galamiddagen på SM i Ung Företagsamhet 2018.

// William Almevik

Skolinformatör & administratör, Ung Företagsamhet i Östergötland

 

Starta upp vecka för UF-elever

Linköping Den här veckan har UF-kontoret tillsammans med UF-eleverna haft fullt fokus på de första och obligatoriska delarna under UF-året. I samarbete med några av våra partners har vi arrangerat fyra olika seminarier med fokus på bland annat att skriva en affärsplan, framgångsrik försäljning och marknadsföring, rådgivarens roll i UF-företaget och möte med banken.

Det har varit engagerade och drivna elever som deltagit under veckan och sugit åt sig goda tips och råd och passat på att ställa kluriga frågor till våra föreläsare. Jag kan redan nu se att vi har många taggade entreprenörer igång som redan satt upp höga ambitioner för sig själva och i sina UF-företag. Vi ser fram mot att följa hur ni kommer använda dessa och utveckla era UF-företag.

Stort tack till alla som gjort den här veckan möjlig!

Anna Wallin, projektledare gymnasiet, Ung Företagsamhet Östergötland,

 

Vår del av East Sweden Innovation Week

Linköping  

Godmorgon, 

Den här veckan kickades igång med ett uppstartsmöte tillsammans med aktörerna bakom East Sweden Innovation Week 2018. Planeringen inför vår del av Innovation Week är i full gång.  Kolla hela programmet här: https://innovationweek.eastsweden.se/

I ett samarbete med Tekniska verken genomförs den 8-9 november ett Innovation Camp för 80 elever från olika gymnasieskolor och program runt om i Östergötland. De kommer då få i uppdrag att lösa ett verkligt case under 21 timmar. Till sin hjälp har de coacher (bestående av UF-alumner), experter (bestående av personal från Tekniska verken med olika kunskaper) samt olika föreläsningar. Deltagarna, eller INNOVATÖRERNA, tävlar i lag och bara ett lag ska utses till vinnare!

Min kollega William är i skrivandets stund ute på skolorna och informerar om Innovation Camp. Projektledare gymnasiet, Anna och Lars, informerar lärare, rektorer och skolledare. Själv arbetar jag med det grafiska inför och under själva campet, att sätta scheman för alla olika roller under campet, klippa musik, göra ppts osv.

Så… till en liten efterlysning: Har du eller någon du känner deltagit och vunnit Innovation Camp tidigare år? Maila mig på sarah.akerblom@ungforetagsamhet.se

 

Och kom ihåg – tipsa innovativa, drivna och engagerade ungdomar i gymnasieåldern om Innovation Camp 2018! Anmälan är öppen och det kommer bli GRYMT!

Det gör du här: https://ungforetagsamhet.se/gymnasium/ostergotland/tekniska-verken-innovation-camp-0

 

Varma hälsningar, Sarah Åkerblom projektledare event och kommunikation på Ung Företagsamhet i Östergötland

Teamet och att våga

Igår samlade vi över 1 000 UF-elever på Konsert och Kongress i Linköping för att kicka igång läsåret som UF-företagare.

Vilken energi och stämning det var i Crusellhallen! Publiken bestod av UF-företagare från hela länet, UF-lärare, alumner och samarbetspartners till Ung Företagsamhet. Ungdomarna är länets framtida företagare och arbetsgivare och vi bidrar till detta genom vår verksamhet.

På scen hade vi Jonathan Rudman som är UF-alumn. Hans resa som entreprenör började redan som barnsben med korvförsäljning i idrottsklubben sedan blev det UF-företagandet på gymnasiet, studier i entreprenörskap, engagerad i Ung Företagsamhets UF-alumninätverk och idag är han entreprenör.

”- Jag älskar verkligen entreprenörskap!” summerade Jonathan.

Jonathan gav UF-eleverna bra tips och inspiration att ta med sig under året. Ett av de tre viktigaste tipsen som han skickade med var just teamet. Vikten av att hitta rätt kollegor till sitt UF-företag. Hitta den där kollegan som kompletterar dina kunskaper. UF-företagets styrka är när teamet består av olika individer med olika kompetenser.

När Locker Room Talk gjorde entré på scenen steg jublet i hallen. Shanga Aziz och Rogerio Silva startade sin resa med UF-företaget Locker Room Talk UF för två läsår sedan. Vilken resa de har gjort!  

Igår stod de återigen på scen för att inspirera och peppa årets UF-företagare. Är det något som Shanga och Rogerio har tagit med sig är det just det att ”ingenting är omöjligt”. Tro på din idé så har du alla förutsättningar att förverkliga den under ditt år som UF-företagare.

Teamet är viktigt och tillsammans får vi varandra att växa och att våga!

Bild: Ung Företagsamhet i Östergötland, Locker Room Talk och konferencier Jonathan Rudman

// Jonna Castell

Regionchef, Ung Företagsamhet i Östergötland

Ung Företagsamhet är på riktigt!

Just nu träffar vi många elever som är på väg in i en av de roligaste händelserna under skoltiden – nämligen UF-företagandet. Det märks på stämningen bland eleverna att detta med Ung Företagsamhet är något unikt och spännande under skolåren. Eleverna får den där känslan att nu är det faktiskt på riktigt. Vi får många frågor kring affärsidéer och lagar och regler. ”Funkar detta? Kan man verkligen…?”. Vi hjälper såklart eleverna så gott vi kan med deras väldigt specifika frågor, men ofta behöver eleverna själva kontakta rådgivare eller läsa lagtexter för att göra en bedömning själva av vad som är möjligt och inte. De får stå på egna ben och ser att UF-företagande är på riktigt. 

 

Själv fick jag aldrig möjligheten att driva UF-företag när jag gick i gymnasiet för 15 år sedan. Jag grämer mig fortfarande över att jag inte låg på mer för att få driva UF på mitt program och att jag inte valde kurser där detta hade kunnat vara möjligt.

Idag är möjligheterna för elever att driva UF-företag mycket större. Jag hoppas att alla elever i Sverige ska få information om att de kan driva UF-företag inom ramen för sina utbildningar, så att alla får möjlighet att få den där ”på-riktigt-känslan”. 

// Lars Hindrum

Projektledare gymnasiet och grundskola, Ung Företagsamhet i Östergötland

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt