Första säljtillfället - på riktigt! Företagsamhetsbloggen Företagsamhetsbloggen

Företagsamhetsbloggen

Nytt läsår - nya UF-företag

Hej!

Liksom Jonna är jag också tillbaka på kontoret efter en skön semester. Snart har jag jobbat för Ung Företagsamhet ett helt år, tiden går verkligen fort när man har roligt!

Under året har jag varit med om så många spännande saker, och aldrig kunde väl jag tro att jag skulle få uppleva EM i Ung företagsamhet!

Det är det som är så spännande med den här organisationen, det händer saker och det rör på sig hela tiden! När föregående läsårets UF-elever går i mål, börjar förberedelserna för kommande läsårets UF-elever.

Nu ligger jag steget före innan eleverna är på plats i slutet av augusti och förbereder mina skolbesök. Om några veckor är eleverna mitt uppe i brainstormingfasen att komma på affärsidéer. Jag undrar vad som kommer bli en trend i år? Förra läsåret såg vi mycket samhällsentreprenörskap och hälsoinspirerade affärsidéer!

Jag är väldigt spänd på vad de kommande månaderna har att erbjuda, en sak som är säker är att det ska bli så härligt att snart få komma ut och möta läsårets UF-elever!

// Malin Eriksson

Skolinformatör, Ung Företagsamhet Östergötland

Första säljtillfället - på riktigt!

Första helgen i december var det dags för årets första julmarknad som Ung Företagsamhet arrangerar i samverkan med Mirum Galleria i Norrköping och Galleria Filbyter i Linköping.

För en del UF-företagare var julmarknaden årets första säljtillfälle. Ett första tillfälle där kunskap och service sätts på prov. Ett tillfälle att pröva sin affärsidé, men även ett tillfälle som får eleverna att växa och våga testa sina kunskaper och förmågor, att våga ta kontakt med kunden och sälja sin produkt eller tjänst på ett övertygande sätt. Det är äntligen ”på riktigt”!

//Anna Wallin Projektledare gymnasiet

 

 

 

Gästblogg: Månadens UF-företaget, Integration Events UF

Idag har vi en gästblogg av Integration Events som vann tävlingen Månadens UF-företag i Novmeber. Varje månad utses ett UF-företag som utmärkt sig på något vis till Månadens UF-företag. Hej! det är vi som är Integration Events UF.
Alla är välkomna, oavsett bakgrund eller språk!
Vi är tre pojkar från Kungshögaskolan som driver ett företag där vi har evenemang med inrikting integration.
Det som är viktigt för oss är att de som befinner sig i asylprocessen får en möjligheten att tänka på något annat och bara ha det roligt för en stund. Ungdomar är våran framtid därför ville vi göra något som på något sätt kunde påverka någons liv men även kunna påverka samhället nu och i framtiden. Ett segregerat samhälle är ett koncept som vi inte tror kommer fungera i längden och vi kommer göra allt vi kan för att skapa gemensamhet och förhoppningsvis ge folk möjligheten att få vänner för livet.
Kontakta gärna oss om ni har idéer om evenemang, hjälpa till eller delta.
Vi är tacksamma om ni gillar och följer våra sidor då vi vill nå så många som möjligt till våra evenemang.


https://www.facebook.com/IntegrationEventsUF/
https://www.instagram.com/integrationevents/?hl=sv

Tack i förhand och hoppas vi ses
/Carl Cederlöw
Olle Andersson
Filip Rhedin
Integration Events

Gästblogg: UF-alumnen Rita Riadh

Linnköping Det föll sig naturligt att jag, Emma, Rebecka och Johanna skulle göra det tillsammans. Vi skulle ta oss till SM och skapa något unikt som skulle komma att förändra människors liv på riktigt. Vi hade många idéer, allt ifrån pensionärsgympa till paraplyfodral. Inget kändes helt rätt. ”Vi skriver en bok” sa jag. Året var 2015 när vi drev UF-företag och flyktingfrågan var mer aktuell än någonsin. Företaget fick namnet Story For Change UF och vi jobbade med boken ”Yasmins resa till det nya landet” varje dag. Vi ringde till tecknare, besökte boende för ensamkommande barn, kontaktade lärare, föräldrar, barn, politiker och myndigheter. Om vi lyckades få ett barn att kunna se ur flera perspektiv så var vi nöjda.  Det hårda arbetet lönade sig, boken såldes i flera hundratals exemplar och barn runt om i Sverige fick bättre förståelse för flyktingfrågan, vi lyckades. Att vi tog oss till SM och träffade inspirerande människor var även det en upplevelse jag föralltid kommer att minnas. Jag och mina vänner fick vara med om mycket, situationer vi aldrig skulle komma i kontakt med om det inte vore tack vare UF.

Story For Change UF

Idag läser jag affärsjuridik vid Linköpings universitet och jobbar fortfarande med frågor rörande barnrättigheter och socialt entreprenörskap. Jag blev även väldigt nyligen en del av den regionala styrgruppen för UF-alumni. Att fortsätta arbeta med UF känns verkligen roligt och jag hoppas kunna få uppleva fler ögonblick likt de under tiden jag drev UF-företag och möta andra inspirerande alumner. Jag har i år även gått en utbildning i självledarskap och socialt entreprenörskap där jag fått ta del av väldigt många idéer och nya perspektiv som jag tar med mig för det kommande arbetet med styrgruppen och UF-alumni.  Ett företag är så mycket mer än ekonomi och en produkt, bra företag förändrar människors liv till det bättre. Jag ser fram emot att diskutera nya idéer för att utveckla UF-alumni i Östergötland ännu mera.

Rita

 

// Rita Riadh, medlem i styrgruppen för UF-alumni Östergötland

 

P.S Missa inte Ung Företagsamhets julmarknader nästa lördag den 2 december i Filbyter Galleria i Linköping och i Mirum Galleria i Norrköping.

 

”Sverige vi har ett resultat”

Rubriken är inte riktigt sann för vi vet inte ännu vad resultatet blir. Och nej, jag pratar inte om melodifestivalen. Nej, jag syftar så klart på hur många av Sveriges gymnasieungdomar som detta läsår 2017/2018 kommer att driva ett UF-företag.

Petter Stordalen skrev i en krönika om att han ofta talar om genomförandekraft;”Om att ha förmågan att gå från ord och dröm, till att kavla upp ärmarna och få jobbet gjort.[1]

Citatet ovan tycker jag fångar vad ungdomar som får utöva entreprenörskap ges möjlighet att göra efter UF-året. När de efter UF-året med sina erfarenheter fått upp ögonen för de nya möjligheter som öppnas.

Ordet företagsamhet handlar för oss om att UF-elever får träna på det där med ”ta-sig-för-samheten” det vill säga de får träna på att bli mer företagsamma. Vad blir resultatet av att få denna möjlighet? Läs resultatet av Ung Företagsamhet här; https://ungforetagsamhet.se/om-oss/vara-resultat

Jag ser fram emot när vi har ett resultat för detta läsår. När vi vet hur många gymnasieelever som detta läsår kommer att växa och bli ännu mer företagsamma. När Sverige har ett resultat som faktiskt gör skillnad. På riktigt.

// Jonna Castell, Regionchef, Ung Företagsamhet i Östergötland

 

 

 

[1] Stordalen, Petter, Plötsligt var vi hemlösa, Chef, nr 11 (2017) s.66

Innovation Camp - nu kör vi!

Förberedelserna här på UF-kontoret är i full gång, d.9 november kl. 15.00 startar för sjätte året i rad, Tekniska Verken Innovation Camp, ett samverkansprojekt mellan skola, näringsliv och Ung företagsamhet i Östergötland.

Innovation Camp är en 21 timmars non stop-utmaning som erbjuds till alla gymnasielever i Östergötland. Genom Innovation Camp får eleverna kombinera kunskaper och erfarenheter på ett spännande sätt för att lösa ett problem på kort tid.

Cirka 80 deltagare kommer i olika grupper att samarbeta, pressa sig själva och utmanas i att nå slutmålet som är att presentera en lösning på ett skarpt case från Tekniska verken.

Under de 21 timmarna kommer grupperna att få input från några av Tekniska Verkens experter, externa föreläsare och coacher från Ung Företagsamhet. När deltagarna är som tröttast krävs det att leverera en bra presentation för en kritisk jury. Efter 21 timmar, när eleverna checkar ut på fredag d. 10:e november kl 12.00 så har juryn utsett vilken grupp som kommit med den bästa idén och en vinnare har korats. Eleverna kommer oavsett vinst eller inte, att bära med sig en oförglömlig upplevelse.

Ser verkligen fram emot att träffa alla kreativa och drivande deltagare på årets Innovation Camp 2017. Nu kör vi!

Bild från Tekniska verken Innovation Camp 2016.

// Anna Wallin, Projektledare gymnasiet,

Ung Företagsamhet i Östergötland

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt