• torsdag 24 augusti 2017
Nytt läsår - nya UF-företag Företagsamhetsbloggen Företagsamhetsbloggen

Företagsamhetsbloggen

Nytt läsår - nya UF-företag

Hej!

Liksom Jonna är jag också tillbaka på kontoret efter en skön semester. Snart har jag jobbat för Ung Företagsamhet ett helt år, tiden går verkligen fort när man har roligt!

Under året har jag varit med om så många spännande saker, och aldrig kunde väl jag tro att jag skulle få uppleva EM i Ung företagsamhet!

Det är det som är så spännande med den här organisationen, det händer saker och det rör på sig hela tiden! När föregående läsårets UF-elever går i mål, börjar förberedelserna för kommande läsårets UF-elever.

Nu ligger jag steget före innan eleverna är på plats i slutet av augusti och förbereder mina skolbesök. Om några veckor är eleverna mitt uppe i brainstormingfasen att komma på affärsidéer. Jag undrar vad som kommer bli en trend i år? Förra läsåret såg vi mycket samhällsentreprenörskap och hälsoinspirerade affärsidéer!

Jag är väldigt spänd på vad de kommande månaderna har att erbjuda, en sak som är säker är att det ska bli så härligt att snart få komma ut och möta läsårets UF-elever!

// Malin Eriksson

Skolinformatör, Ung Företagsamhet Östergötland

Semesterhatten av - Jobbhatten på

Första dagen på jobbet efter en härlig semester. Jag känner mig som alltid redo att starta igång och har de sista semesterdagarna haft en känsla av att ”längta” tillbaka till mitt kontor, mina kollegor, verksamheten, drivkraften och energin som jag hittar i mitt jobb och i det arbete som vi gör.

Dörren till ett nytt läsår står på glänt och om några veckor när skolstarten är igång står dörren vidöppen och vi är redo att välkomna detta läsårs gymnasielever och blivande UF-företagare. Aktiviteter och utbildningar för elever och lärare kommer att rulla igång under hösten och jag och mina kollegor har en spännande höst att gå tillmötes.

Så, nu har jag lämnat solhatten hemma för denna gång och ser fram emot läsåret 2017/2018 och det välkomnar jag med glädje med min UF-hatt på!

PS! Du har väl inte missat att Ung Företagsamhet i Östergötland var på EM i Ung Företagsamhet? Hur det gick kan du läsa här!

http://ungforetagsamhet.se/ostergotland/silver-till-locker-room-talk-uf-pa-em-i-ung-foretagsamhet

// Jonna Castell, projektledare gymnasiet, Ung Företagsamhet i Östergötland

 Locker Room Talk UF träffar den belgiske kungen Philippe på mässgolvet under EM i Ung Företagsamhet i Bryssel 12 juli 2017.

BILD: Locker Room Talk UF fick besök i montern av kung Philippe av Belgien på mässgolvet i samband med EM i Ung Företagsamhet i Bryssel 11-12 juli 2017.

Upptrappning och nedtrappning

Östergötland

Idag är det exakt tio dagar tills EM i Ung Företagsamhet startar i Bryssel. Då samlas ungdomar från 35 europeiska länder för att tävla om att vinna JA Europe Company of the Year Competition 2017. Sverige representeras alltid av det UF-företag som vinner tävlingen Årets UF-företag på SM i Ung Företagsamhet och om ni har missat detta så är det första gången på 25 år (!!!!!) som ett UF-företag från Östergötland vann. Det betyder att det är Rogerio Silva och Shanga Aziz från Finspång, som under läsåret drivit UF-företaget Locker room talk UF, som representerar Sverige på EM. Det betyder också att jag och två av mina kollegor från regionkontoret i Östergötland kommer att vara på plats i Bryssel om tio dagar. Senast Sverige vann EM var 2005 och innan dess var det 1992 hur det går 2017 vet vi den 13 juli. Upptrappningen inför EM är påbörjad, heja Sverige och Locker room talk!

Samtidigt så sker också en nedtrappning då det är dags för semester. Förra veckan skickade jag iväg två av mina kollegor på semester och idag är det min tur att checka ut. Jag är otroligt stolt över vad jag och mina kollegor har åstadkommit under detta läsår, viktiga steg framåt för Ung Företagsamhets verksamhet här i Östergötland. När vi blickar framåt mot ett nytt läsår så gör vi också det delvis med ett nytt team. Vi sa i maj hejdå till en kollega och i augusti och september hälsar vi två nya kollegor välkomna. Det är mycket på gång i vår verksamhet men innan vi lägger i högsta växeln igen och trycker ner gasen i botten så ska vi alla få vara lediga en stund. Min plan är att bada så mycket som möjligt oavsett väder, stänga av telefonen/mailen och ägna all vaken tid åt familj och vänner och EM i Bryssel såklart!

Glad sommar!

Företagsamhetsbloggen är tillbaka igen i augusti! Vill ni veta hur det går för Sverige och Östergötland på EM följ oss på Facebook: https://www.facebook.com/ufostergotland/

 

Over and out.

//Malin Ljung, regionchef Ung Företagsamhet i Östergötland  

Vad gör du på semestern?

Östergötland Student, skolavslutningar m.m. har i skrivande stund firats klart. Kanske väntar du på semester eller har du redan petat ner tårna i sanden? Det är en härlig tid nu med sommar och sol vilket i vår verksamhet öppnar upp för reflektion, men också chans till att revidera målsättningar och ta nya grepp inför nästa läsår.

Som ni vet har våra UF-företag redan gjort sin reflektion av lärdomar och erfarenheter från sitt UF-år. Nu har de påbörjat nya äventyr som kan betyda sommarlov inför årskurs 3 eller kanske helt nya livskapitel med stundande studier, resor, nya anställningar eller kanske eget företagande. Hur som, så har de genom sitt år som UF-företagare skaffat dessa viktiga kompetenser och förmågor som arbetsgivare ofta efterfrågar. De har visat att de kan ta ansvar, planera-genomföra-avsluta något, vara kreativa, samarbeta, ta initiativ, vara flexibla m.fl. För detta arbete har de kvitterat ut ett UF-intyg som de kan addera till sitt CV och ha som stöd vid t.ex. en anställningsintervju, där de faktiskt konkret kan visa på hur de har fått använda sina nyvunna och utvecklade kompetenser och förmågor.

Semestern för mig betyder alltid tid med nära och kära och njutbar avkoppling i trivsamma miljöer. Nu tycker inte jag att det behöver betyda ett avbrott från min fortbildning och strävan efter framtida utveckling i yrkesrollen utan tvärtom. Jag tankar ny energi samtidigt som jag kommer mötas av nya möjligheter till inspiration från såväl litteratur som möten med gamla och nya spännande människor. Jag adderar ytterligare ett händelserikt och givande läsår till mitt CV, men lämnar öppet för många nya spännande utmaningar.

Trevlig sommar från mig och på återseende till nästa läsår!

// Rickard Yngve, Projektledare gymnasiet, Ung Företagsamhet i Östergötland.

After school UF, 2017

After School UF, 2017, De Geergymnasiet Norrköping

Attityd & inställning – det blir vad du gör det till!

Att ha rätt ”attityd och inställning” upplever jag som ett ämne som just nu är på tapeten. Rapporter med fokus på att belysa dagens arbetsmarknad visar bland annat att arbetsgivare idag efterlyser arbetstagare med ”rätt attityd och inställning”. Häromdagen hade vi en sommarlunch för lärare och skolledare i en kommun och fick i samband med lunchen lyssna till hotellchefen som berättade om hur branschen ser ut just idag med fokus på kompetensbehov och framtida utmaningar. Hotellchefen återkom under presentationen till det faktum att det är svårt att hitta personer med rätt attityd och inställning.

”- Kompetensutveckling kan vi erbjuda inom företaget men en grund för att utvecklas och växa är att du som anställd har rätt attityd och inställning. Det kan handla om allt ifrån att komma i tid, ta ansvar för dina arbetsuppgifter och vara positiv.”

När vi under våren möter gymnasieungdomar i klassrummet och inspirerar om processutbildningen UF-företagande lyfter vi upp att UF-året det blir vad du gör det till. Du äger processen under ditt år som UF-företagare. Du äger målen du sätter upp. Vägen dit för att nå de uppsatta målen utformar du själv tillsammans med dina kollegor i UF-företaget. En viktig lärdom under året som UF-företagare är just att det blir vad du gör det till. Som så mycket annat i livet. Det handlar elt enkelt om attityd och inställning. Årets UF-företagare har nu avslutat sina UF-företag och de har skrivit en årsredovisning som är en del i utbildningen.

Det jag tycker är mest intressant att läsa i årsredovisningarna finns under rubriken ”Lärdomar och erfarenheter”. I en av årsredovisningarna hade ett UF-företag skrivit, ”Vi lärde oss att det går i princip aldrig som man vill, men att man måste lära sig att hantera situationerna ändå - och ibland blir resultatet till och med bättre än förutspått!”

Jag tycker att citatet ovan ringar in just det där med att ha rätt attityd & inställning och att under UF-året få erfarenheter av att det blir vad du gör det till. Att ha rätt attityd och inställning gäller såväl ung som vuxen - se möjligheterna och gör det bästa av dem!

// Jonna Castell, projektledare gymnasiet, Ung Företagsamhet i Östergötland

 

Återglasat UF på mässgolvet tisdagen den 7 mars 2017

BILD: Återglasat UF på mässgolvet på regionala UF-mässan, Entreprenörskap på riktigt 2017 - Östergötlands mässa med unga företagare. Affärsidé "Erbjuder stilrena glasprodukter direkt återvunna från glasflaskor.

 

 

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt