Internationellt samarbete Företagsamhetsbloggen Företagsamhetsbloggen

Företagsamhetsbloggen

Nytt kapitel - Nya möjligheter

Äntligen har solen och värmen kommit och vi kan ana att sommarlov och semester inom en snar framtid är här.

Elever som driver UF-företag är mitt upp i avvecklingsfasen vilket innebär att UF-året ska avslutas. Avvecklingen är en del i processutbildningen UF-företagande och är ett viktigt moment för att få träning i att slutföra ett projekt det vill säga att lära sig att ta sig från start-till-mål helt enkelt. Elever som har fullföljt UF-året och genomfört de moment som ingår i utbildningen erhåller när året är slut ett intyg där det bland annat står att;

"..eleven genom träning i företagsamhet och entreprenörskap blivit bättre förberedd inför arbetslivet. Eleven har under ett läsår startat, drivit och avvecklat ett företag, ett så kallat UF-företag. Eleven har under sitt år som UF-företagare fått stöd och hjälp av lärare och rådgivare från näringslivet. Under året har eleven tränat sin förmåga att samarbeta, lösa problem och fatta beslut.”

UF-företaget avvecklas och UF-elever blir UF-alumner och därmed har ett kapitel stängts och ett nytt har öppnat sig. Elever som har drivit UF-företag har fyllt sin ryggsäck med kunskap, erfarenheter, kontakter, upplevelser och intryck under året som UF-företagare. Nu är det dags att skriva ett nytt kapitel där nya möjligheter öppnar sig.

Vi på kontoret håller också på att avsluta kapitlet för detta läsåret samtidigt som vi har vänt blad och skriver nytt. Imorgon grundutbildar vi nya lärare som vi kommer att få följa under nästa läsår. Nytt kapitel – nya möjligheter!

// Jonna Castell

Projektledare gymnasiet Ung Företagsamhet i Östergötland

Internationellt samarbete

Idag gästbloggar UF-läraren Sören Larsson från Platengymnasiet om skolans medverkan i det internationella projektet CBeWB:

"När vi fick en förfrågan om vi ville medverka i detta projekt såg vi det som en möjlighet för våra elever att ta ett steg ytterligare i sin utveckling. Av erfarenhet vet jag att man lär sig oerhört mycket genom att delta i internationella projekt. Ett internationellt UF-företag ställer krav inom många olika områden. Man måste kommunicera på engelska, hitta lösningar på olikheter i de olika ländernas upplägg och struktur av UF-konceptet.

Under de två första träffarna har man försökt hitta affärspartners och bildat internationella UF-företag. Man har gjort korta företagspresentationer på engelska. Man har också organiserat sig och fått olika ansvarsområden. Mellan träffarna får man kommunicera med varandra via internet.

Det har varit svårt att kommunicera då en del av de deltagande eleverna från främst Estland och Lettland inte har tillräckliga kunskaper i engelska. Att det finns olika regelverk i de olika länderna samt att UF-året ser annorlunda ut i några av länderna gör också att det finns en del problem som man måste hitta lösningar på. Det som varit positivt är att man lärt känna många elever från de andra länderna och fått förståelse och insikt i hur deras skolsituation ser ut. Man har också lärt känna många andra svenska ungdomar från de andra skolorna från Sverige. 

 

Då detta är andra året som vi från Motala deltar i detta projekt kan jag konstatera att de elever som deltog förra året och var med och utvärderade projektet tryckte på att det varit roligt, lärorikt och lett till att man utvecklats och fått bättre självförtroende genom deltagande i projektet. De elever som var med förra året var också mycket framgångsrika. Det ena företaget vann förstapris i en kategori på den stora mässan i Riga och det andra företaget som våra elever var representerade i utsågs till bästa CBewB företag 2016/2017. 

Sammanfattningsvis tycker vi att det varit lärorikt och roligt att delta i detta projekt. Efter att projektet är slut kommer vi även fortsättningsvis delta i internationella UF-projekt. Vi har bland annat pratat om att ha en tävlingskategori på vår lokala mässa som bästa UF-företag på mässan, där vinnaren får åka till Riga och delta på den internationella UF-mässan där. "

// Sören Larsson UF-lärare på Platengymnasiet i Motala

 2018 - nu kör vi!

Dags att släppa julmaten och nyårsraketerna för nu är vårterminen igång. Vi håller på för fullt och förbereder inför läsårets största event, ”Entreprenörskap på riktigt 2018 - Östergötlands mässa med unga företagare”.

Jag hoppas att ni är precis lika taggade som vi är, och inte minst lika laddade som alla fantastiska UF-företag!


På tal om UF-företag, strax innan jul där, innan man blev less på all skinka och skumtomtar så träffade jag faktiskt ett riktigt härligt gäng som startat företaget Ren Ruta UF. Deras affärsidé är simpel: ”varför ska något lukta illa när det kan lukta gott?”

Dessa sex grabbar från Fordons- och transportprogrammet på Carlsunds Utbildningscentrum i Motala kom på idén om spolarvätska med doft, något som nästan inte alls fanns på marknaden innan. Så tack vare detta UF-företag kan du nu köpa spolarvätska som luktar jordgubbe och vanilj.

När du sedan strosar runt på mässan, passa på att lukta lite på deras spolarvätska, du kommer inte att ångra dig! Torsdagen den 8 mars i Linköpings sportcenter.

Vi möts där!

 // Fanny Andersson, Skolinformatör & Administratör, Ung Företagsamhet i Östergötland

 

 

Save the date!

Linköping Under läsåret 2016/2017 fick vi verkligen bevis på att fantastiska saker kan hända när ungdomar får möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Detta läsår kommer 29 731 gymnasieelever driva egna företag i Sverige fördelat på 24 regioner. 1325 av dem hittar du här hos oss i Östergötland och jag passar därför på att i årets sista blogginlägg skicka med ett "Save the date" för att du redan nu ska kunna markera den 8 mars 2018 i din kalender. För den 8 mars 2018 uppmanar jag dig att ta dig till Linköpings Sportcenter och besöka Entreprenörskap på Riktigt 2018 - Östergötlands mässa med för unga företagare". Där har du nämligen chansen att möta flera av våra UF-företagare och själv få ta del av deras kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap. Jag hoppas verkligen att vi ses där.

God jul och Gott nytt år!

//Emma Dahlin, projektledare event & kommunikation, Ung Företagsamhet i Östergötland

 

Entreprenörskap på riktigt

Första säljtillfället - på riktigt!

Första helgen i december var det dags för årets första julmarknad som Ung Företagsamhet arrangerar i samverkan med Mirum Galleria i Norrköping och Galleria Filbyter i Linköping.

För en del UF-företagare var julmarknaden årets första säljtillfälle. Ett första tillfälle där kunskap och service sätts på prov. Ett tillfälle att pröva sin affärsidé, men även ett tillfälle som får eleverna att växa och våga testa sina kunskaper och förmågor, att våga ta kontakt med kunden och sälja sin produkt eller tjänst på ett övertygande sätt. Det är äntligen ”på riktigt”!

//Anna Wallin Projektledare gymnasiet

 

 

 

Gästblogg: Månadens UF-företaget, Integration Events UF

Idag har vi en gästblogg av Integration Events som vann tävlingen Månadens UF-företag i Novmeber. Varje månad utses ett UF-företag som utmärkt sig på något vis till Månadens UF-företag. Hej! det är vi som är Integration Events UF.
Alla är välkomna, oavsett bakgrund eller språk!
Vi är tre pojkar från Kungshögaskolan som driver ett företag där vi har evenemang med inrikting integration.
Det som är viktigt för oss är att de som befinner sig i asylprocessen får en möjligheten att tänka på något annat och bara ha det roligt för en stund. Ungdomar är våran framtid därför ville vi göra något som på något sätt kunde påverka någons liv men även kunna påverka samhället nu och i framtiden. Ett segregerat samhälle är ett koncept som vi inte tror kommer fungera i längden och vi kommer göra allt vi kan för att skapa gemensamhet och förhoppningsvis ge folk möjligheten att få vänner för livet.
Kontakta gärna oss om ni har idéer om evenemang, hjälpa till eller delta.
Vi är tacksamma om ni gillar och följer våra sidor då vi vill nå så många som möjligt till våra evenemang.


https://www.facebook.com/IntegrationEventsUF/
https://www.instagram.com/integrationevents/?hl=sv

Tack i förhand och hoppas vi ses
/Carl Cederlöw
Olle Andersson
Filip Rhedin
Integration Events

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt