• tisdag 23 maj 2017

Företagsamhetsbloggen

Nytt kapitel - Nya möjligheter

Äntligen har solen och värmen kommit och vi kan ana att sommarlov och semester inom en snar framtid är här.

Elever som driver UF-företag är mitt upp i avvecklingsfasen vilket innebär att UF-året ska avslutas. Avvecklingen är en del i processutbildningen UF-företagande och är ett viktigt moment för att få träning i att slutföra ett projekt det vill säga att lära sig att ta sig från start-till-mål helt enkelt. Elever som har fullföljt UF-året och genomfört de moment som ingår i utbildningen erhåller när året är slut ett intyg där det bland annat står att;

"..eleven genom träning i företagsamhet och entreprenörskap blivit bättre förberedd inför arbetslivet. Eleven har under ett läsår startat, drivit och avvecklat ett företag, ett så kallat UF-företag. Eleven har under sitt år som UF-företagare fått stöd och hjälp av lärare och rådgivare från näringslivet. Under året har eleven tränat sin förmåga att samarbeta, lösa problem och fatta beslut.”

UF-företaget avvecklas och UF-elever blir UF-alumner och därmed har ett kapitel stängts och ett nytt har öppnat sig. Elever som har drivit UF-företag har fyllt sin ryggsäck med kunskap, erfarenheter, kontakter, upplevelser och intryck under året som UF-företagare. Nu är det dags att skriva ett nytt kapitel där nya möjligheter öppnar sig.

Vi på kontoret håller också på att avsluta kapitlet för detta läsåret samtidigt som vi har vänt blad och skriver nytt. Imorgon grundutbildar vi nya lärare som vi kommer att få följa under nästa läsår. Nytt kapitel – nya möjligheter!

// Jonna Castell

Projektledare gymnasiet Ung Företagsamhet i Östergötland

Allt börjar med respekt

Östergötland

I söndags, för snart en vecka sedan, samlades jag och mina kollegor från hela Sverige på Scandic Rica vid Stockholmsmässan i Älvsjö för genomgång inför vårt största årliga arrangemang SM i Ung Företagsamhet. Som alltid när vi träffas så var stämningen på topp och applåderna avlöste varandra. För någon som skulle stå och tjuvlyssna utanför dörren undrar nog hur många energidrycker som konsumerats de senaste timmarna. Men under den övertaggade ytan finns en stor seriositet och proffsighet och inga energidrycker så långt ögat kan se. Det är Ung Företagsamhets närmare 120 medarbetare som tillsammans arrangerar ett SM som skapar minne för livet för våra UF-företagare.  

Av de närmare 250 utställande UF-företagen på SM så hade vi i år med oss sju UF-företag från Östergötland som genom tävlingar på den regionala UF-mässan kvalificerat sig till en plats på SM. Under eventet tillhörde jag den arbetsgrupp som ansvarar för invigningen och galamiddagen och stora delar av mässan sitter jag instängd i Victoriahallens mörker för att förbereda allt in i minsta detalj. Under mässans andra dag fick jag ändå några minuter ute på mässgolvet då jag guidade runt riksdagsledamoten Magnus Oscarsson som tog chansen att besöka SM och de östgötska UF-företagen som fanns på plats.

På tisdagsmorgonen avslöjades även vilka tio finalister som gått vidare i tävlingen Årets UF-företag och de sex finalisterna i Årets Säljare. När jag läste på listorna och såg att Östergötland fanns med i toppen i båda tävlingarna blev jag lite extra stolt och förstod att i år har vi för första gången på 25 år chansen att vinna tävlingen Årets UF-företag och därmed representera Sverige på EM i Bryssel den 11 -13 juli. Något som inte jag fått uppleva under 10 år i organisationen. Och När årets galamiddag var över stod det klart att vi inte bara tagit oss till topp tio utan att det var UF-företaget Locker room talk UF från Nya Bergska i Finspång som fick springa upp på scenen till stående ovationer och ta emot priset och äran – Årets UF-företag i Sverige 2017. Men för mig är det inte detta ögonblick som etsats fast i mitt minne utan den starkaste upplevelsen från årets SM i Ung Företagsamhet skedde cirka två timmar tidigare.

Som semifinalist i tävlingen årets UF-företag skall alla fyra UF-företag genomföra sin företagspresentation på scen under galamiddagen för närmare 1 300 gäster. Locker room talk UF var sist ut och när de äntrade scenen var det nog ingen som hade kunnat förutspå vad som skulle hända. Halvvägs in i deras presentation var Rogerio och Shanga tvungen att pausa för att ta emot de applåder som kom från publiken och två minuter senare när deras presentation var färdig ställde sig alla upp och visade sin respekt för två grabbar från Finspång som genom deras föreläsningar vill förändra machokulturen i omklädningsrummen och på så sätt bidra till ett mer jämställt samhälle. När de väl klev av från scenen var det såväl gamla som unga, killar som tjejer, som kom fram och ville visa deras respekt för Locker room talk UF’s arbete. Jag har aldrig under mina tio år i organisationen varit med om något liknande. Kärlek börjar inte med bråk utan kärlek börjar med respekt som Shanga Aziz sa i deras presentation och respekt det var något alla visade på SM i Ung Företagsamhet.       

//Malin Ljung

Regionchef Ung Företagsamhet i Östergötland

Ps. Hatten av även för Catharina Lindberg, Boost UF, från Kunskapsgymnasiet i Norrköping som blev topp sex i tävlingen Årets Säljare bland alla 27 769 UF-företagare i Sverige - Mäktigt!      

 

Många bollar i luften

Linköping Vi har med raska steg sprungit rakt in i maj månad. Det innebär gräsplaner, studsmattor, glass och premiärgrillning. Här från kontoret betyder det att vi inleder avvecklingsfasen för årets UF-företagare, men också att vi är i full gång för att skapa bästa möjliga förutsättningar för nästa läsårs blivande UF-företagare.

Utvecklingsmöten med arbetslag & skolledningar, support till årsredovisningar och inspirationsbesök för blivande UF-företagare avlöser varandra, men jag väljer ändå att stanna till vid några andra spännande händelser. Vi har i dagarna genomfört den sista delen, en final-exam, av en pilotstudie inom ESP. Entrepreneurial Skills Pass (ESP) är ett internationellt certifikat för ungdomar mellan 15-19år som också driver UF-företag. Detta intyg skall visa att ungdomarna har de nödvändiga kunskaperna, färdigheterna och kompetenserna för att starta ett eget företag eller få en framgångsrik anställning. Det här projektet ger möjligheten för ungdomarna att addera sitt CV med ett internationellt gångbart certifikat som intygar deras färdigheter och kompetenser som arbetsgivarna söker efter. UF-elever från Östergötland har fått chansen att delta och nu väntar intressant utvärdering och uppföljning efter elevernas goda insatser och lärarnas handledning under detta års pilotstudie.

Utöver detta är det också fullt fokus på förberedelser inför årets SM i Ung Företagsamhet och den tillhörande lärarkonferensen den 8-9 maj. Har du inte redan planerat in ditt besök på mässgolvet hos några av Östergötland och Sveriges mest drivna ungdomar så är det dags att se över kalendern. Ta chansen att träffa Sveriges främsta unga entreprenörer på Stockholmsmässan.

Temperaturen stiger både ute och inom verksamheten, nu kör vi!

Rickard Yngve //

Projektledare gymnasiet, Ung Företagsamhet i Östergötland

Inspiration på högstadietIdag har jag varit på besök hos eleverna på Värgårdsskolan i Kisa. Växtkraft Kinda har tillsammans med skolorna i Kisa skapat en temavecka för eleverna under vecka 17, Sveriges nyföretagarvecka. Eleverna på högstadiet har fått ta del av inspiration, möta unga entreprenörer och se vilka vägar det finns att gå efter och under studietiden. Självklart vill vi på Ung Företagsamhet vara med!
Jag höll ett inspirationspass om Ung Företagsamhet och hur eleverna kan driva UF-företag på gymnasiet. Till min hjälp hade jag bjudit med mig UF-alumnen Frida Gustafsson. Frida drev UF-företaget Trayhold UF under förra läsåret.

Idag, ett år senare är Frida egenföretagare och driver nu tre bolag. Eleverna på Värgårdsskolan blev riktigt imponerade av Fridas historia. Nu fick de träffa en ung entreprenör som med stort engagemang berättade om sin resa från UF-företag till bolag.

Att möta elever på högstadiet är alltid spännande, de har en stor fantasi och tror på sig själva! Bra företagaregenskaper med andra ord!

Trevlig helg,
Malin Eriksson, Skolinformatör

Den röda tråden från första dagen i grundskolan till sista på gymnasiet

Visste du att Ung Företagsamhet har läromedel för grundskolan? Våra läromedel för grundskolan har funnit sedan 2010. Jag tänkte nu passa på att presentera våra läromedel lite närmare. Vårt Samhälle vänder sig till de lägre åldrarna och där får barn i tidig ålder på grundskolan lära sig om hur ett samhälle är uppbyggt, vilken betydelse människor och arbetsliv har för samhället, hur lätt man själv kan vara med och bidra och vad demokrati är.

Se Möjligheterna används från årskurs 6 och uppåt här får eleverna möjlighet att träna sin kreativitet, sin företagsamhet och sitt entreprenörskap. Eleverna får kunskaper om olika typer av entreprenörer, hur man uppfyller behov, hur man kommer på nya ideér samt hur man kan presentera sig själv och sina idéer. Min Framtid och ekonomi kombinerar ämnen om elevens självmedvetenhet, yrkesval, ekonomi och entreprenörskap.

Strax före påsk medverkade vi på två läromedelsmässor som arrangerades i Linköping och i Norrköping. På mässgolvet mötte vi nyfikna pedagoger från alla stadier som fick möjlighet att lära känna våra läromedel närmare och ställa frågor. Och jag känner en stolthet över våra läromedel som ger pedagoger möjlighet att arbeta med entreprenörskap i skolan från första dagen i grundskolan till sista på gymnasiet!

// Jonna Castell, grundskoleansvarig

 

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt