Logga in
Logga ut
Presentationsteknik, del 3: Fånga din publ... PR-Bloggen PR-Bloggen

Företagsamhetsbloggen

”Kreativitet kan övas hela livet”

Ja precis så är det! Kreativitet är en viktig förmåga som vi har användning av i många olika sammanhang. Historiskt sett har ju vi människor varit kreativa långt tillbaka i tiden. Det handlar om förmågan att skapa något nytt eller tänka i nya banor.

I förra veckan hade vi kreativitetskonsulten Gabriella Wejlid på plats. Hon var en del i det heldagsprogram som vi arrangerade i samband med länsstudiedagen för lärare i länet. Vårt tema för dagen var motivationshöjande undervisning inför arbetslivet och programmet innehöll fem olika punkter som knöt ihop temat till en helhet.

Deltagarna på plats fick under Gabriellas Wejlids pass testa några enkla övningar i syfte att träna och få igång det kreativa tänkandet. För det är ju i hjärnan det sker. Det är därinne vi skapar och vågar bryta mönster. Mycket skratt blev det!

BILD: Lärare gör kreativitetsövning på länsstudiedagen, 20171005

Jag tror att vi alla känner en idéspruta eller kanske är det så att det är DU som är just den personen? Den där personen som sprutar ut idéer, hittar lösningar och som ser möjligheterna. Är man inte en idéspruta kan man träna på att bli det. Idésprutans främsta egenskap är ju just förmågan att vara kreativ.

UF-elever ges möjligheten att testa, träna och utveckla sin kreativitet under utbildningen i UF-företagande. Viktigt är ju sedan att fortsätta öva och hålla det kreativa förhållningssättet vid liv oavsett ålder. Ett enkelt sätt, som Gabriella tipsade om, för att öka sin kreativitet kan vara att välja en ny väg till jobbet under en veckas tid. Genom att bryta vanemönster öppnas nya vägar och vårt sätt att tänka nytt – så min uppmaning till dig är att öva mera! Våga utmana dig själv och testa att ta en helt ny väg eller kanske testa ett nytt tillvägagångsätt (gå baklänges, hoppa, skutta) nästa gång du ska ta dig till jobbet. Känn in, se vad som händer och ta vara på kreativiteten!

 

// Jonna Castell, Projektledare gymnasiet,

    Ung Företagsamhet i Östergötland

Intyg för framtiden

Det här med intyg.

På Ung Företagsamhets kontor i Linköping har det mesta under de senaste tiden handlat om sista delen i processutbildningen UF-företagande; avveckling och intygen. Många samtal har gjorts med såväl elever som med lärare för att så många UF-elever vid läsårets slut ska ha fått ett UF-intyg.

 

Ett UF-intyg får man nämligen inte bara sådär, utan ett antal obligatoriska moment ska ha genomförts av UF-eleverna för att få ut sitt intyg. Eleverna ska såklart ha registrerat sitt företag hos oss, de ska ha skrivit en affärsplan, ha haft en rådgivarkontakt och haft minst två säljtillfällen. De ska dessutom ha lämnat in en godkänd årsredovisning och ha genomfört ytterligare tre lärmoment under sitt år, något som vi kallar för tilläggsmoment.

 När man som UF-elev får sitt intyg (alla får det i digital form via ett mail) ska man känna stolthet över det som man har genomfört. Ett UF-år är ingen dans på rosor och det krävs en hel del arbete för att styra sitt företag i hamn.

 Intyget som man får är en värdefull merit på CV:t. När man är 18 år har man ofta inte så mycket att fylla ut sitt CV med, men de som har fått ett intyg av oss kan stoltsera med att man har startat, drivit och avvecklat ett företag.  Ett riktigt företag med riktiga pengar. Eleverna har fyllt sin ryggsäck med kompetenser inför framtiden och intyget är kvittot på utbildningen. Det torde vara attraktivt i en arbetsgivares ögon.

 

/Lars Hindrum, projektledare gymnasiet på Ung Företagsamhet Östergötland 

Sol, sommar & UF-alumni

Strålande sol och fredag. Sommarlovet närmar sig snabbt!  Snart är det dags för alla UF-företag att pusta ut och sluta tänka på årsredovisningar och bokslut för nu är avvecklingsfasen nästan över. Forskning visar att du som har drivit UF-företag kommer att få jobb lättare, tjäna bättre och starta företag oftare än dem som inte drivit UF-företag. Nästa steg är så klart att gå med i UF alumni - nätverket för före detta UF-företagare!

Under tiden har jag varit ute och träffat alla kommande fantastiska UF-företagare. Riktigt spännande har det varit att få åka Östergötland runt och inspirera så pass många nyfikna gymnasieelever! Jag ser verkligen fram emot nästa läsår och alla nya häftiga affärsidéer!

Ta och kika på filmen från SM i Ung Företagsamhet som får runda av det här läsåret:

 

Riktigt bra jobbat alla UF-företagare! Klappa er själva på axeln för det är ni värda efter er insats i år!

// Fanny Andersson, skolinformatör, Ung Företagsamhet i Östergötland

Möt UF-alumnen:

 

Elevernas år som UF-företagare har nått sin slutdestination. Årsredovisningar har lämnats in och företagen har avvecklats. Under året har eleverna knutit nya kontakter, utvecklat sina förmågor och många har fått nya drömmar och mål som de siktar mot. Detta är något som Ung Företagsamhet vill främja och ta fasta på vilket vi gör genom vårt nätverk UF alumni - nätverket för före detta UF-företagare!

Som vi pratat om tidigare så säger forskningen att de som drivit UF-företag ofta visar sig vara framgångsrika och företagsamma inom näringslivet även i framtiden. Här nedan kan du läsa om en av våra UF-alumner som verkar i Linköping.

 

Möt UF- alumnen Johan Ekberg som drev UF-företag 1985!

Johan Ekberg

Direkt när jag kliver in på Canon business center på Svedengatan i Linköping möts jag av en energisk Johan Ekberg. Vi står vid kontorsmaskinerna och samtalet leder snabbt in på kopieringsmaskinernas framtid och de behov vi ser i samhället idag. Johan berättar hur det är en tuff bransch där behoven förändras.

Vi sätter oss ner med en kopp kaffe och spolar tillbaka tiden till 1985 då Johan Ekberg drev UF-företag. Han bor i Rimbo utanför Norrtälje med familjen och studerar på Rodengymnasiet. Tillsammans med ett par klasskamrater ska Johan driva ett UF-företag. Företagets affärsidé var att tillverka och sälja ett brädspel, ”Roslagsspelet”.

Det var mycket jobb med att framställa själva spelet men de lyckades bra och hittade kontakter som både kunde illustrera spelet och som kunde hjälpa till med paketering. ”- Jag minns att jag upplevde UF-företagandet som svårt, och de pedagogiska framgångarna blev större än de finansiella” skrattar Johan.

Vi pratar länge om hur det var en annan syn på företagande i samhället när han var i tonåren. Att bli egenföretagare var ingenting som Johan och hans vänner pratade om när de diskuterade framtidsplanerna. De flesta av Johans vänner funderade på att läsa ekonomi eller lärarlinjen på universitetet.

Johan beskriver sig själv under gymnasietiden som en typisk sportkille som var mest intresserad av att spela hockey. Det var senare vid 20-års åldern som intresset för affärer väcktes. Han började då jobba som säljare för Canon business center. Det han inte visste då var att det var på Canon business center han skulle vara under största delen av sin karriär, med några få undantag för andra företag. På Canon business center har han jobbat som säljare, platschef och produktionschef. Idag är han VD för både Canon businesscenter Linköping och Canon businesscenter i Motala.

Under sina första år som säljare på Canon businesscenter pluggade han marknadsekonomi på DIHM vid sidan av jobbet.

”-  Jag trivdes verkligen med jobbet som säljare, men ville ändå studera vidare. Att gå från att jobba som säljare till att leva på en studentbudget var däremot inte lika lockande. Det var svårt att som 20-åring se studierna som en långsiktig investering, därför var det en väldigt bra lösning att varva studier på DIHM med jobb på Canon business center.”

Idag har Johan 27 anställda fördelat på kontoren i Linköping och i Motala. Kontorsmaskinsbranschen är en tuff bransch som står inför många utmaningar och förändringar. Men det är just det här som Johan gillar. Att marknaden ändras är det som Johan tycker är spännande. Det är det som Johan kallar för hans normalläge.

.”- Jag ser den tuffa branschen mer som en möjlighet att utvecklas och lära mig ännu mer.”

Johan berättar om framtidens marknad, när vi inte kopierar lika mycket, nu vill vi scanna in de papper vi får så vi kan ha de digitalt i mobilen istället för på papper. Han berättar vidare om hur 3D printingen bara har sett sin början och vilken enorm potential den har i vårt samhälle.

Johan bor idag med sin fru, som även hon är egenföretagare, och deras två söner i Nyköping. Han konstaterar att hans två söner har fått en helt annan uppväxt än vad han själv hade. Johan kommer inte från någon företagarfamilj, han har egentligen inte haft någon riktig förståelse för företagande och pengar. ”- Mina föräldrar fick lön den 25e och så var det inte så mycket mer med det. Mina söner har under deras uppväxt fått en helt annan inblick i hur pengar fungerar med två föräldrar som är egenföretagare”.

Det är spännande att få se vart våra UF-alumner tar vägen, och framförallt få höra hur de reflekterar kring tiden som UF-företagare. Ung Företagsamhet har Johan stött på senare i livet, då han varit rådgivare till några UF-företag. Han berättar lika passionerat om dessa UF-företags affärsidéer och framgångar.

Johan är en riktig entreprenör, jag blev fylld av inspiration och vem kunde ana att kontorsmaskinsbranschen kunde vara så spännande?

Intervju genomförd Augusti 2017

Av Ung Företagsamhet i Östergötland

 

Tips till UF-företag: Våga kopiera saker och ting. Finns det ett koncept som funkar bra, varför inte göra något liknande?

 

Mod att våga

Bild: TEAM Östergötland på röda mattan innan galamiddagen.

Jag har precis kommit hem efter tre fantastiska arbetsdagar på SM i Ung Företagsamhet som är vårt största årliga arrangemang. Jag och mina kollegor från hela Sverige träffades i tisdags på Scandic Talk vid Stockholmsmässan i Älvsjö för genomgång inför vårt största årliga arrangemang SM i Ung Företagsamhet.

Svenska mästerskapet i Ung Företagsamhet 2018 har pågått under 16 och 17 maj. Totalt 800 elever och 250 UF-företag har deltagit under SM. De deltagande eleverna kommer från hela landet och har via regionala deltävlingar tagit sig till SM som är kulmen på deras UF-år. På plats i Stockholm har de, förutom att tävla, visat upp sina företag, sålt sina produkter och träffat andra UF-företagare. I år bestod Team Östergötland av 10 UF-företag som genom tävlingar på den regionala UF-mässan kvalificerat sig till en plats på SM.

För mig var det mitt sjätte SM och jag blir lika knockad varje gång! Ord som ”wow” och ”fantastiskt” räcker liksom inte hela vägen för att beskriva och försöka förstå vilka otroligt imponerande unga entreprenörer vi har! Innovativa, kreativa men framförallt; modiga.

Entreprenörer som har haft modet att tro fullt ut på sin idé. Modet att ge sig ut på okänd mark. Modet att stå framför en jury och pitcha sin idé. Modet att lära sig nya saker och vara öppen för nya intryck. Modet att våga. Våga utmana sig själv.

Jag träffade en tjej på mässgolvet som sa;

” -Vet du, innan jag började med det här (driva UF-företag) vågade jag inte prata med folk som jag inte kände. Jag tyckte inte alls om att stå inför folk och prata. Men nu, vet du, nu kan jag prata med vem som helst och när som helst! Jag är faktiskt den i företaget som pratar mest med våra kunder. Jag har liksom lärt mig det nu och det är så kul!”

Vill du läsa mer om SM? Kika in här: https://ungforetagsamhet.se/guldregn-pa-sm-i-ung-foretagsamhet-2018

// Jonna Castell, regionchef Ung Företagsamhet i Östergötland

 

 

REFLEXIT UF

REFLEXIT UF drivs av 4 tjejer från Platengymnasiet i Motala. I början av maj träffade jag detta härliga gäng för en intervju. 

Elin Nilsson Stoltz, Elin Sääv, Julia Samuelsson och Matilda Axén är REFLEXIT UF.

REFLEXIT UF, vad är er historia? 

Vi är 4 tjejer som kommer ifrån samma klass. När vi bildade vårt företag gick vi väldigt mycket på ambition. För oss var det viktigt att alla jobbade efter samma mål. Vi ville göra något stort, något som gjorde en förändring i samhället! 

Vi hade en hel del idéer från början, så som t-shirtar med tryck och en podcast. Men tillslut blev vi inspirerade av en reklam skylt som handlade om just reflexer. Vi började spåna på idéer och kom fram till att ett mobilskal av reflex var en perfekt affärsidé för oss! Vi tog kontakt med vår rådgivare som jobbar på ett tryckföretag och började bolla idéer. Tillslut kom vi fram till att en dekal som man själv sätter på mobilen skulle funka bäst för oss. 

 

Vad har ni fått för nya erfarenheter under året? 

Vi har lärt oss väldigt mycket om kundkontakt, hur man ska bemöta kunder och läsa av potentiella kunder. Vi har också lärt oss väldigt mycket från våra motgångar, att det lönar sig att lära av sina motgångar och inte ge upp. Samarbete har också varit A och O för oss. Vi har lärt oss att kompromissa för att få sin vilja igenom. Vi lärde oss också väldigt tidigt vikten av att planera, vi satte upp mål tillsammans och fördelade arbetet efter kompetenser. 

 

Hur ser framtiden ut för er? 

Vi ser väldigt positivt på framtiden och företaget. Men eftersom att vi bara går i 2an så får vi nog ta en liten paus, och sen starta upp företaget igen när vi har tagit studenten. Men vi vill absolut fortsätta driva vidare senare i livet. 

 

Vad skulle ni vilja skicka med till andra som ska driva UF-företag? 

Jobba hårt! Kämpa, njut och ge inte upp! Motgångar leder till medgångar. Vi har haft ett suveränt år som vi kommer att se tillbaka på och vara stolta över, våga satsa och kämpa hårt. 

 

 

 

REFLEXIT UF, en intervju gjord av Fanny Andersson, Ung Företagsamhet 

 

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt