Logga in
Logga ut
Vad svarar du i telefon när det ringer? Jo... Juridik- och affärsbloggen Juridik- och affärsbloggen

Företagsamhetsbloggen

Internationell samverkan för UF-elever och lärare

Idag gästbloggar Henrik Samuelsson, UF-lärare och förstelärare i entreprenörskap på Platengymnasiet i Motala kommun om resan till Riga inom ramen för CBEwB[1]. Det är tredje året som skolan deltar i projektet.

Ett av projektets mål är att skapa ”joint ventures” där skolor samarbetar internationellt genom att låta eleverna skapa företag med elever från de deltagande länderna. Ett projekt som möjliggör för UF-elever och lärare från olika länder att under ett läsår samverka, utbyta erfarenheter och mötas på olika platser under UF-året. Sverige, Finland, Lettland och Estland är de länder som deltar.

Så här skriver Henrik om senaste resan som gick till Riga;

”Efter goda förberedelser och coachning av Linda Lindberg i både ”Company/Sales-Pitch” åkte GlazCare UF tidigt i måndags från Sjöstaden mot Riga.

BILD: GlazeCare UF och UF-lärare Henrik Samuelsson är laddade inför avfärd.

Efter en kort flygtur från Arlanda, landade vi i ett soligt Riga för att medverka på den stora International Student Company Festival ”JA Latvia”. Innan läggdags ville GlazCare UF även gå igenom några sista detaljer.

BILD: Planet har landat i ett soligt Riga.

Alla 102 Europeiska deltagande UF-företag ställde ut i det stora köpcentrumet ”Domina Shopping” med en liten monter. Företagen hade även möjlighet att låta en företagsrepresentant köra en ”Company-Pitch” inför alla på köpcentrumet.

Där Jonna Poelman gjorde ett fantastiskt starkt och klockrent framförande då det var lite nervositet innan. Både lärare och företagsmedlemmar var mycket stolta och imponerade! Att Jonna övervann denna ”rädsla” var hennes vinst samt hennes goda förberedelse i kursen engelska 6 gav också en trygghet sa hon efteråt.

BILD: Jonna Poelman håller sin pitch på scen i köpcentrumet i Riga.

Festivalen avslutades med en galamiddag. Har varit en förmån att fått uppleva dessa tre dagar med Denniz, Ida, Jonna och Emelie i GlazCare UF.”

BILD: Dagen avslutades med en galamiddag.

 

[1] The project, Central Baltic Student Enterprise without Borders (CBEwB), was developed to create an international perspective on entrepreneurship education. Central Baltic and the JA-organizations in the area feel that it is important for our countries, schools, teachers and students to cooperate together and learn from each other. We want our students to get the possibility to learn more about international trade and international entrepreneurship.”

 

Ett helt fantastiskt jobb

Linköping  

God morgon!

Jag heter William Almevik och är ny skolinformatör och administratör på Ung företagsamhet i Östergötland. Jag tillträdde förra måndagen, så det här är min andra vecka på ett helt fantastiskt jobb.

Det är främst mig du som elev kommer ha kontakt med under året. I min roll som informatör åker jag ut till alla Östergötlands gymnasieskolor och berättar om vad ni har framför er det kommande året. Jag finns även till för att svara på era frågor under hela läsåret, så tveka inte att höra av er. 

Jag drev själv UF-företaget CookieCan tillsammans med två kollegor, så sent som förra läsåret, så jag är väl insatt i vad ni har framför er.

Jag ser fram emot att träffa så många av er som möjligt under året, i klassrummet och på olika event vi arrangerar.

Stort lycka till med ert UF-år. Nu kör vi!!!

 

Hälsningar

William Almevik, Skolinformatör & administratör

Ung företagsamhet Östergötland

Nu är UF-året igång!

Linköping Efter en fantastisk sommar med sol, bad och en oförglömlig värme har nu skolor och verksamheten på Ung Företagsamhet kört igång igen.

Vi är nu ute på skolorna och träffar elever med inspiration- och informationsföreläsningar för de elever som är i förberedelsefasen att gå från idé till handling. De ska skapa ett team, en affärsidé och viktiga näringslivskontakter m.m. I lördags kl. 08.00 öppnade registreringen för läsårets UF-företagare, redan kl. 08.05 registrerade sig Östergötlands första UF-företag!

Vi på UF-kontoret ser med spänning fram mot att mötas av motiverande och inspirerande UF-företagare som snart levererar spännande tjänster och varor runt om i länet, följ med oss på UF-företagarnas resa, nu kör vi igång läsåret 2018/2019!

//Anna Wallin, projektledare gymnasiet, Ung Företagsamhet Östergötland

 

Kickar igång bloggen!

Linköping  

God förmiddag allesammans,

Nu är det dags att få snurr på den här bloggen igen efter ett litet uppehåll. Jag har fått äran att få posta det första inlägget härifrån UF-kontoret för det här läsåret!

Mitt namn är Sarah och jag är ny projektledare för event och kommunikation sedan mitten av augusti och jag STORMTRIVS! Jag får göra allt som är roligt här på Ung Företagsamhet såsom att planera våra event till exempel vår Kick Off (som äger rum på Linköping Konsert & Kongress den 27 september – du som lärare har väl inte missat att anmäla dig och dina elever!?), Tekniska Verken Innovation Camp, julmarknader och den regionala UF-mässan Entreprenörskap på riktigt. Dessutom är jag koordinator för UF-alumni och jag får sköta sociala medier, hemsida med mera. BARA roligheter!

Jag har en bakgrund inom hotell, turism och restaurangbranschen men har de senaste åren arbetat som yrkeslärare på Hotell- och turismprogrammet i Eskilstuna och i Katrineholm där jag bland annat var UF-lärare. Efter några år i Sörmland känns det skönt att äntligen vara tillbaks på östgötsk mark igen, där jag hör hemma. Jag är nämligen uppväxt i Gryt och gick på De Geergymnasiet i Norrköping.

Ser fram emot kicka igång det här UF-året i Östergötland (registreringen öppnar lördagen den 1 september kl 8.00, prick), hoppas vi ses!

 

Varma hälsningar,

Sarah Åkerblom 
Projektledare event och kommunikation
Ung Företagsamhet i Östergötland

Intyg för framtiden

Det här med intyg.

På Ung Företagsamhets kontor i Linköping har det mesta under de senaste tiden handlat om sista delen i processutbildningen UF-företagande; avveckling och intygen. Många samtal har gjorts med såväl elever som med lärare för att så många UF-elever vid läsårets slut ska ha fått ett UF-intyg.

 

Ett UF-intyg får man nämligen inte bara sådär, utan ett antal obligatoriska moment ska ha genomförts av UF-eleverna för att få ut sitt intyg. Eleverna ska såklart ha registrerat sitt företag hos oss, de ska ha skrivit en affärsplan, ha haft en rådgivarkontakt och haft minst två säljtillfällen. De ska dessutom ha lämnat in en godkänd årsredovisning och ha genomfört ytterligare tre lärmoment under sitt år, något som vi kallar för tilläggsmoment.

 När man som UF-elev får sitt intyg (alla får det i digital form via ett mail) ska man känna stolthet över det som man har genomfört. Ett UF-år är ingen dans på rosor och det krävs en hel del arbete för att styra sitt företag i hamn.

 Intyget som man får är en värdefull merit på CV:t. När man är 18 år har man ofta inte så mycket att fylla ut sitt CV med, men de som har fått ett intyg av oss kan stoltsera med att man har startat, drivit och avvecklat ett företag.  Ett riktigt företag med riktiga pengar. Eleverna har fyllt sin ryggsäck med kompetenser inför framtiden och intyget är kvittot på utbildningen. Det torde vara attraktivt i en arbetsgivares ögon.

 

/Lars Hindrum, projektledare gymnasiet på Ung Företagsamhet Östergötland 

Sol, sommar & UF-alumni

Strålande sol och fredag. Sommarlovet närmar sig snabbt!  Snart är det dags för alla UF-företag att pusta ut och sluta tänka på årsredovisningar och bokslut för nu är avvecklingsfasen nästan över. Forskning visar att du som har drivit UF-företag kommer att få jobb lättare, tjäna bättre och starta företag oftare än dem som inte drivit UF-företag. Nästa steg är så klart att gå med i UF alumni - nätverket för före detta UF-företagare!

Under tiden har jag varit ute och träffat alla kommande fantastiska UF-företagare. Riktigt spännande har det varit att få åka Östergötland runt och inspirera så pass många nyfikna gymnasieelever! Jag ser verkligen fram emot nästa läsår och alla nya häftiga affärsidéer!

Ta och kika på filmen från SM i Ung Företagsamhet som får runda av det här läsåret:

 

Riktigt bra jobbat alla UF-företagare! Klappa er själva på axeln för det är ni värda efter er insats i år!

// Fanny Andersson, skolinformatör, Ung Företagsamhet i Östergötland

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt