• söndag 19 november 2017
”Sverige vi har ett resultat” Företagsamhetsbloggen Företagsamhetsbloggen

Företagsamhetsbloggen

Innovation Camp - nu kör vi!

Förberedelserna här på UF-kontoret är i full gång, d.9 november kl. 15.00 startar för sjätte året i rad, Tekniska Verken Innovation Camp, ett samverkansprojekt mellan skola, näringsliv och Ung företagsamhet i Östergötland.

Innovation Camp är en 21 timmars non stop-utmaning som erbjuds till alla gymnasielever i Östergötland. Genom Innovation Camp får eleverna kombinera kunskaper och erfarenheter på ett spännande sätt för att lösa ett problem på kort tid.

Cirka 80 deltagare kommer i olika grupper att samarbeta, pressa sig själva och utmanas i att nå slutmålet som är att presentera en lösning på ett skarpt case från Tekniska verken.

Under de 21 timmarna kommer grupperna att få input från några av Tekniska Verkens experter, externa föreläsare och coacher från Ung Företagsamhet. När deltagarna är som tröttast krävs det att leverera en bra presentation för en kritisk jury. Efter 21 timmar, när eleverna checkar ut på fredag d. 10:e november kl 12.00 så har juryn utsett vilken grupp som kommit med den bästa idén och en vinnare har korats. Eleverna kommer oavsett vinst eller inte, att bära med sig en oförglömlig upplevelse.

Ser verkligen fram emot att träffa alla kreativa och drivande deltagare på årets Innovation Camp 2017. Nu kör vi!

Bild från Tekniska verken Innovation Camp 2016.

// Anna Wallin, Projektledare gymnasiet,

Ung Företagsamhet i Östergötland

”Sverige vi har ett resultat”

Rubriken är inte riktigt sann för vi vet inte ännu vad resultatet blir. Och nej, jag pratar inte om melodifestivalen. Nej, jag syftar så klart på hur många av Sveriges gymnasieungdomar som detta läsår 2017/2018 kommer att driva ett UF-företag.

Petter Stordalen skrev i en krönika om att han ofta talar om genomförandekraft;”Om att ha förmågan att gå från ord och dröm, till att kavla upp ärmarna och få jobbet gjort.[1]

Citatet ovan tycker jag fångar vad ungdomar som får utöva entreprenörskap ges möjlighet att göra efter UF-året. När de efter UF-året med sina erfarenheter fått upp ögonen för de nya möjligheter som öppnas.

Ordet företagsamhet handlar för oss om att UF-elever får träna på det där med ”ta-sig-för-samheten” det vill säga de får träna på att bli mer företagsamma. Vad blir resultatet av att få denna möjlighet? Läs resultatet av Ung Företagsamhet här; https://ungforetagsamhet.se/om-oss/vara-resultat

Jag ser fram emot när vi har ett resultat för detta läsår. När vi vet hur många gymnasieelever som detta läsår kommer att växa och bli ännu mer företagsamma. När Sverige har ett resultat som faktiskt gör skillnad. På riktigt.

// Jonna Castell, Regionchef, Ung Företagsamhet i Östergötland

 

 

 

[1] Stordalen, Petter, Plötsligt var vi hemlösa, Chef, nr 11 (2017) s.66

Generationskifte

Östergötland  

Idag är det exakt en vecka kvar tills det är dags för mig att checka ut från Ung Företagsamhet för gott efter nästan elva år i organisationen varav nio år som regionchef för Ung Företagsamhet i Östergötland. Hur summerar man egentligen elva år…

När jag tackade ja till jobbet på Ung Företagsamhet hösten 2006 hade jag ingen aning om att jag skulle vara kvar i organisationen så länge men det sägs ju att tiden går fort när man har roligt och har man världens bästa jobb ja då har man också roligt. Utan inbördes ordning tänkte jag lista händelser under dessa år som är sådana där händelser som har fått ett eget fack i min minnesbank. Ber redan nu er läsare om ursäkt för ett extra långt blogginlägg men det är också mitt sista.

  • ”Ompackning” av våra monterväggar mars 2007. Telefonen ringer och det är exakt fyra dagar kvar till min första regionala UF-mässa. Det är Roland Svensson som ringer och säger att våra monterväggar är för dåligt packade för att kunna lastas på lastbilen som två dagar senare skall leverera monterväggarna till Louis De Geer i Norrköping. Tidigare ägde nämligen Ung Företagsamhet sina egna monterväggar och de förvarades i en lada i Ödeshög. Vi är då tre medarbetare på Ung Företagsamhet i Östergötland och ingen annan än jag fanns tillgänglig. Jag tar med mig en kompis till mig som fortfarande studerade på universitetet just då och tillsammans lyfter vi och packar om 350 monterväggar á cirka 20 kilo stycket på fem stycken pallar så att de två dagar senare kan rulla mot Norrköping. Att arbeta på Ung Företagsamhet handlar om att inte ”vara för fin” för någon uppgift. Idag äger vi inte längre våra monterväggar utan köper in den supporten till våra mässor men så var det inte 2007.     

  • EM i Stockholm juli 2008. Ung Företagsamhet i Sverige var värd för Europamästerskapet i Ung Företagsamhet och jag var en av cirka 40 medarbetare från Ung Företagsamhet som arbetade under detta event. Det är svårt att beskriva känslan när närmare 200 ungdomar från hela Europa springer upp på scen/trappan i Blå hallen och viftar med flaggor till låten Let Me Entertain You som framfördes av Ken i Triple & Touch ståendes på trappräcket under prisutdelningen. Jag satt vid sidan av trappen och skötte tekniken och det var den varmaste veckan i juli den sommaren. Det var närmare 30 grader inne i Blå Hallen.

  • Prinssessans Estelles dop maj 2012. Det sägs ju att det gäller att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt. I februari 2012 föddes prinsessan Estelle, hertiginna av Östergötland. När det var dags för prinsessdop i maj fick vår Landshövding, Elisabeth Nilsson, frågan om att bistå med två fanbärare på dopet. När Elisabeth ringde och frågade mig om jag kunde vara en av dem som bar Östergötlands fana på dopet var svaret givet. Vilken dag det blev den 22 maj 2012. Jag och Johan Liljegren, kårordföranden för LinTek stod längst fram i kyrkan bara några meter från dopfunten och höll Östergötlands fana. Hade min mormor varit vid livet denna dag hade hon varit så stolt. Ibland undrar jag om det var en dröm.   

  • Ingvar Kamprads besök på SM i Ung Företagsamhet maj 2014. I samband med invigningen av SM 2014 delade Svenska Dagbladet ut priset århundradets entreprenör och det fanns egentligen bara en tänkbar vinnare, IKEAs grundare Ingvar Kamprad. Invigningen startade klockan 17.00 måndagen den 26 maj 2014 och fram till klockan 16.oo var det osäkert om Ingvar faktiskt skulle kunna komma för att ta emot sitt pris i Victoriahallen på Stockholmsmässan i Älvsjö. Mitt uppdrag under SM var ansvarig i just Victoriahallen för invigningen under måndagen och galamiddagen under tisdagen. Jag hade nära kontakt med min kollega Victor som var huvudansvarig för hela SM i Ung Företagsamhet och när vi fick klartecken på att Ingvar skulle komma så förstod nog ingen av oss vilket magiskt ögonblick vi skulle få vara med om. Ingvar har ju varit bosatt strax utanför Agunnaryd, bara en och en halv mil från byn Ryssby där jag är född och uppvuxen, så han har varit ett samtalsämne hemma hos mig ända sedan jag var liten. Victoriahallen fylldes med gymnasieungdomar från hela landet som var på plats för att tävla på SM i Ung Företagsamhet, representanter från Svenska Dagbladet, samarbetspartners till Ung Företagsamhet och Prins Daniel. Det ingen visste förutom jag och några få till var att Ingvar Kamprad hade tagit plats i publikhavet på parkett, jag lotsade honom till hans plats. När invigningen avslutades med att priset till århundradets entreprenör delades ut och vinnaren presenterades av Svenska Dagbladets chefredaktör fullkomligt exploderade publiken när de förstod att Ingvar Kamprad faktiskt var på plats. En helt vanlig ovanlig dag på jobbet på Ung Företagsamhet.  

  • EM i Ung Företagsamhet juli 2017. Det sägs ju att man ska sluta på topp. Det var 25 år sedan sist ett östgötskt UF-företag vann SM i Ung Företagsamhet och fick representera Sverige på EM. Men i maj 2017 var det vår tur. Shanga och Rogerio genom sitt UF-företag Locker room talk UF tog hem SM-guldet och platsen till EM. Jag och två av mina kollegor reste till Bryssel i mitten av juli för att vara på plats och stötta vårt östgötska UF-företag på plats på EM. Under prisutdelningen blev det klart att Sverige tog hem ett EM silver och vi som var på plats fick vara med om en upplevelse utöver det vanliga. Tack Shanga och Rogerio för att jag fick dela detta ögonblick. Men resan för Locker room talk slutar inte där. Med ert viktiga budskap och er ödmjukhet för uppgiften kan ni ta er hur långt som helst hälsar en av era största supporters.

Ingen nämnd ingen glömd. Det är nu dags för ett generationsskifte i Ung Företagsamhet i Östergötland och det är med stolthet och glädje som jag nu lämnar över verksamheten till nästa generations medarbetare. Tack för att jag fick möjligheten att tillsammans med mina kollegor driva och utveckla Ung Företagsamhets verksamhet. Nu väntar nya uppdrag och ett nytt världens bästa jobb runt hörnet. Men först Tekniska verken innovation Camp som genomförs 9-10 november. Ett 21 timmars event tillsammans med Tekniska verken med 80 gymnasieungdomar från hela Östergötland. All in.

På återseende. //Malin Ljung, regionchef Ung Företagsamhet i Östergötland

Ps. Från och med den 13 november tar Jonna Castell över som ny regionchef för Ung Företagsamhet i Östergötland.

Gästblogg - ReBurn UF

Idag gästbloggar ReBurn UF - trevlig läsning! 
Hej vi är ReBurn UF och vi säljer ljuslyktor av återvunna vinflaskor och stearinspill som vi fått av restauranger och kyrkor. Igår fick vi möjligheten att besöka Företagarnas frukostmöte på det nybyggda hotellet The Box. Där fick vi ställa upp våra ljus och presentera vår affärsidé inför alla som var där. Det var väldigt lärorikt och intressant att träffa alla business människor och höra om vad de tycker om vår produkt. Vi fick positiv feedback av alla vi pratade med och blev motiverade till att fortsätta utveckla vårt företag. Flera personer köpte också våra ljus och vi fick flera beställningar, som vi ska tillverka till kunderna så snart som möjligt. Det var verkligen en möjlighet att träffa andra företagare där, så vi är tacksamma över att vi fick chansen att ta del av det!
Trevlig helg!

 

 

Att lära sig ett nytt språk

En grundläggande aspekt för att lyckas med sin kommunikation kan nog anses vara att kommunicera så att mottagaren faktiskt förstår. För är det så att din mottagare inte förstår vad det är du säger, ja, då kan det till och med leda till att mottagaren blir irriterad, slutar lyssna och till och med känner sig dum. Jag vågar påstå att den känslan, att känna sig dum, är något som ingen av oss tycker är speciellt kul. Av den anledningen är en grundförutsättning för att lyckas med sin kommunikation att vi faktiskt använder ett språk som mottagaren förstår. För hamnar vi i ett läge där mottagaren känner sig dum så är risken nämligen stor att den personen helt kommer sluta lyssna på det du försöker förmedla.

If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head. If you talk to him in his language, that goes to his heart.

Oftast kan vi dock få våra åhöraren att förstå vad vi säger med relativt enkla medel, men räcker verkligen det? Citatet ovan är från Nelson Mandela och jag tycker det tydligt visar på att det finns ytterligare en viktig aspekt när det kommer till lyckad kommunikation. Oftast vill vi ju faktiskt att de vi kommunicerar med inte bara ska förstå det vi säger utan också ta till sig av det vi vill förmedla. I det här citatet belyser Nelson Mandela språkets betydelse och beskriver att om du använder målgruppens egna språk så får du dem inte bara att förstå, utan du får dem att verkligen ta till sig av ditt budskap.

Ett bra exempel på detta var när Oscar Friström, entreprenören som bland annat grundat handelsföreningen FOLK, besökte oss i förra veckan. Han höll en föreläsning om sälj och marknadsföring för ca 30 UF-elever och reaktionen jag fick efteråt var att han hade varit duktig på att använda sig av olika referenser, skämt, situationer och uttryckssätt som eleverna kunde känna igen, själva använda sig av och också kunde relatera till. Han använde sig helt enkelt av deras språk och lyckades få eleverna att inte bara förstå utan också ta till sig av det han skulle förmedla.

Det som kvarstår nu är frågan hur jag själv går vidare med det här? Svaret är att jag helt enkelt får bli flytande på min målgrupps egna språk. Så är det någon som vet en bra språk-app som inte bara lär ut spanska och italienska utan också ”ungdomsspråk i åldern 16-19” så tar jag tacksamt emot alla tips!

//Emma Dahlin, projektledare event och kommunikation, Ung Företagsamhet i Östergötland

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt