Logga in
Logga ut
Ung Företagsamhet är på riktigt! Företagsamhetsbloggen Företagsamhetsbloggen

Företagsamhetsbloggen

Ett helt fantastiskt jobb

Linköping  

God morgon!

Jag heter William Almevik och är ny skolinformatör och administratör på Ung företagsamhet i Östergötland. Jag tillträdde förra måndagen, så det här är min andra vecka på ett helt fantastiskt jobb.

Det är främst mig du som elev kommer ha kontakt med under året. I min roll som informatör åker jag ut till alla Östergötlands gymnasieskolor och berättar om vad ni har framför er det kommande året. Jag finns även till för att svara på era frågor under hela läsåret, så tveka inte att höra av er. 

Jag drev själv UF-företaget CookieCan tillsammans med två kollegor, så sent som förra läsåret, så jag är väl insatt i vad ni har framför er.

Jag ser fram emot att träffa så många av er som möjligt under året, i klassrummet och på olika event vi arrangerar.

Stort lycka till med ert UF-år. Nu kör vi!!!

 

Hälsningar

William Almevik, Skolinformatör & administratör

Ung företagsamhet Östergötland

Ung Företagsamhet är på riktigt!

Just nu träffar vi många elever som är på väg in i en av de roligaste händelserna under skoltiden – nämligen UF-företagandet. Det märks på stämningen bland eleverna att detta med Ung Företagsamhet är något unikt och spännande under skolåren. Eleverna får den där känslan att nu är det faktiskt på riktigt. Vi får många frågor kring affärsidéer och lagar och regler. ”Funkar detta? Kan man verkligen…?”. Vi hjälper såklart eleverna så gott vi kan med deras väldigt specifika frågor, men ofta behöver eleverna själva kontakta rådgivare eller läsa lagtexter för att göra en bedömning själva av vad som är möjligt och inte. De får stå på egna ben och ser att UF-företagande är på riktigt. 

 

Själv fick jag aldrig möjligheten att driva UF-företag när jag gick i gymnasiet för 15 år sedan. Jag grämer mig fortfarande över att jag inte låg på mer för att få driva UF på mitt program och att jag inte valde kurser där detta hade kunnat vara möjligt.

Idag är möjligheterna för elever att driva UF-företag mycket större. Jag hoppas att alla elever i Sverige ska få information om att de kan driva UF-företag inom ramen för sina utbildningar, så att alla får möjlighet att få den där ”på-riktigt-känslan”. 

// Lars Hindrum

Projektledare gymnasiet och grundskola, Ung Företagsamhet i Östergötland

Nu är UF-året igång!

Linköping Efter en fantastisk sommar med sol, bad och en oförglömlig värme har nu skolor och verksamheten på Ung Företagsamhet kört igång igen.

Vi är nu ute på skolorna och träffar elever med inspiration- och informationsföreläsningar för de elever som är i förberedelsefasen att gå från idé till handling. De ska skapa ett team, en affärsidé och viktiga näringslivskontakter m.m. I lördags kl. 08.00 öppnade registreringen för läsårets UF-företagare, redan kl. 08.05 registrerade sig Östergötlands första UF-företag!

Vi på UF-kontoret ser med spänning fram mot att mötas av motiverande och inspirerande UF-företagare som snart levererar spännande tjänster och varor runt om i länet, följ med oss på UF-företagarnas resa, nu kör vi igång läsåret 2018/2019!

//Anna Wallin, projektledare gymnasiet, Ung Företagsamhet Östergötland

 

Kickar igång bloggen!

Linköping  

God förmiddag allesammans,

Nu är det dags att få snurr på den här bloggen igen efter ett litet uppehåll. Jag har fått äran att få posta det första inlägget härifrån UF-kontoret för det här läsåret!

Mitt namn är Sarah och jag är ny projektledare för event och kommunikation sedan mitten av augusti och jag STORMTRIVS! Jag får göra allt som är roligt här på Ung Företagsamhet såsom att planera våra event till exempel vår Kick Off (som äger rum på Linköping Konsert & Kongress den 27 september – du som lärare har väl inte missat att anmäla dig och dina elever!?), Tekniska Verken Innovation Camp, julmarknader och den regionala UF-mässan Entreprenörskap på riktigt. Dessutom är jag koordinator för UF-alumni och jag får sköta sociala medier, hemsida med mera. BARA roligheter!

Jag har en bakgrund inom hotell, turism och restaurangbranschen men har de senaste åren arbetat som yrkeslärare på Hotell- och turismprogrammet i Eskilstuna och i Katrineholm där jag bland annat var UF-lärare. Efter några år i Sörmland känns det skönt att äntligen vara tillbaks på östgötsk mark igen, där jag hör hemma. Jag är nämligen uppväxt i Gryt och gick på De Geergymnasiet i Norrköping.

Ser fram emot kicka igång det här UF-året i Östergötland (registreringen öppnar lördagen den 1 september kl 8.00, prick), hoppas vi ses!

 

Varma hälsningar,

Sarah Åkerblom 
Projektledare event och kommunikation
Ung Företagsamhet i Östergötland

Intyg för framtiden

Det här med intyg.

På Ung Företagsamhets kontor i Linköping har det mesta under de senaste tiden handlat om sista delen i processutbildningen UF-företagande; avveckling och intygen. Många samtal har gjorts med såväl elever som med lärare för att så många UF-elever vid läsårets slut ska ha fått ett UF-intyg.

 

Ett UF-intyg får man nämligen inte bara sådär, utan ett antal obligatoriska moment ska ha genomförts av UF-eleverna för att få ut sitt intyg. Eleverna ska såklart ha registrerat sitt företag hos oss, de ska ha skrivit en affärsplan, ha haft en rådgivarkontakt och haft minst två säljtillfällen. De ska dessutom ha lämnat in en godkänd årsredovisning och ha genomfört ytterligare tre lärmoment under sitt år, något som vi kallar för tilläggsmoment.

 När man som UF-elev får sitt intyg (alla får det i digital form via ett mail) ska man känna stolthet över det som man har genomfört. Ett UF-år är ingen dans på rosor och det krävs en hel del arbete för att styra sitt företag i hamn.

 Intyget som man får är en värdefull merit på CV:t. När man är 18 år har man ofta inte så mycket att fylla ut sitt CV med, men de som har fått ett intyg av oss kan stoltsera med att man har startat, drivit och avvecklat ett företag.  Ett riktigt företag med riktiga pengar. Eleverna har fyllt sin ryggsäck med kompetenser inför framtiden och intyget är kvittot på utbildningen. Det torde vara attraktivt i en arbetsgivares ögon.

 

/Lars Hindrum, projektledare gymnasiet på Ung Företagsamhet Östergötland 

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt