Logga in
Logga ut
Vad är samhällsentreprenörskap? Företagsamhetsbloggen Företagsamhetsbloggen

Företagsamhetsbloggen

Den röda tråden från första dagen i grundskolan till sista på gymnasiet

Visste du att Ung Företagsamhet har läromedel för grundskolan? Våra läromedel för grundskolan har funnit sedan 2010. Jag tänkte nu passa på att presentera våra läromedel lite närmare. Vårt Samhälle vänder sig till de lägre åldrarna och där får barn i tidig ålder på grundskolan lära sig om hur ett samhälle är uppbyggt, vilken betydelse människor och arbetsliv har för samhället, hur lätt man själv kan vara med och bidra och vad demokrati är.

Se Möjligheterna används från årskurs 6 och uppåt här får eleverna möjlighet att träna sin kreativitet, sin företagsamhet och sitt entreprenörskap. Eleverna får kunskaper om olika typer av entreprenörer, hur man uppfyller behov, hur man kommer på nya ideér samt hur man kan presentera sig själv och sina idéer. Min Framtid och ekonomi kombinerar ämnen om elevens självmedvetenhet, yrkesval, ekonomi och entreprenörskap.

Strax före påsk medverkade vi på två läromedelsmässor som arrangerades i Linköping och i Norrköping. På mässgolvet mötte vi nyfikna pedagoger från alla stadier som fick möjlighet att lära känna våra läromedel närmare och ställa frågor. Och jag känner en stolthet över våra läromedel som ger pedagoger möjlighet att arbeta med entreprenörskap i skolan från första dagen i grundskolan till sista på gymnasiet!

// Jonna Castell, grundskoleansvarig

 

Vad är samhällsentreprenörskap?

Går det att tjäna pengar genom företagande, samtidigt som man gör goda samhällsinsatser? Det är en fråga som de senaste åren har diskuterats flitigt, och trenden växer sig nu allt starkare i Sverige där det också poppar upp företag som satsar på att lösa gamla samhällsproblem med nya innovativa lösningar. Ett exempel är det östgötabaserade företaget Worldish som har tagit fram en tolkapp så att sjukvårdspersonal lättare ska kunna kommunicera med patienter som har ett annat språk. Ett annat exempel är företaget Trine som låter privatpersoner investera i solenergiprojekt i Afrika, samtidigt som man får tillbaka avkastningen med ränta när projekten börjar generera pengar.

Inom Ung Företagsamhet märker vi också av denna trend. Locker Room Talk UF blev något av UF-Sveriges megakändisar när de förra året kom tvåa på EM i Ung Företagsamhet med sin idé om att prata om normer och värderingar med unga idrottsutövare i deras omklädningsrum.  I år har vi WeTalk UF från Katedralskolan i Linköping som jobbar med föreläsningar kring psykisk ohälsa i syfte att förebygga sådan.

I kölvattnet av trenden med att entreprenörer vill göra betydande samhällsinsatser kommer också frågan om välgörenhet kontra samhällsentreprenörskap. Vad är vad? Vem är välgörare och vem är samhällsentreprenör? Välgörenhetsorganisationer som Rädda Barnen eller Världsnaturfonden har tidigare knappast klassats som entreprenörer, men kan man göra det i och med den nya trenden?

Inom Ung Företagsamhets utbildning innebär samhällsentreprenörskap att UF-företaget tänker långsiktigt, även ekonomiskt, om UF-företagets goda gärning ska få rätt effekt. UF-företagande är en utbildning där elever bland annat får ära sig att driva ett ekonomiskt hållbart företag. Vi jobbar vidare med detta område såväl i vår organisation som i andra.

Titta gärna på klippet nedan om samhällsentreprenörskap och Ung Företagsamhet:

https://www.youtube.com/watch?v=dfapR1Ev4AE&t=1s

// Lars Hindrum, projektledare gymnasiet

Internationell samverkan för UF-elever och lärare

Idag gästbloggar Henrik Samuelsson, UF-lärare och förstelärare i entreprenörskap på Platengymnasiet i Motala kommun om resan till Riga inom ramen för CBEwB[1]. Det är tredje året som skolan deltar i projektet.

Ett av projektets mål är att skapa ”joint ventures” där skolor samarbetar internationellt genom att låta eleverna skapa företag med elever från de deltagande länderna. Ett projekt som möjliggör för UF-elever och lärare från olika länder att under ett läsår samverka, utbyta erfarenheter och mötas på olika platser under UF-året. Sverige, Finland, Lettland och Estland är de länder som deltar.

Så här skriver Henrik om senaste resan som gick till Riga;

”Efter goda förberedelser och coachning av Linda Lindberg i både ”Company/Sales-Pitch” åkte GlazCare UF tidigt i måndags från Sjöstaden mot Riga.

BILD: GlazeCare UF och UF-lärare Henrik Samuelsson är laddade inför avfärd.

Efter en kort flygtur från Arlanda, landade vi i ett soligt Riga för att medverka på den stora International Student Company Festival ”JA Latvia”. Innan läggdags ville GlazCare UF även gå igenom några sista detaljer.

BILD: Planet har landat i ett soligt Riga.

Alla 102 Europeiska deltagande UF-företag ställde ut i det stora köpcentrumet ”Domina Shopping” med en liten monter. Företagen hade även möjlighet att låta en företagsrepresentant köra en ”Company-Pitch” inför alla på köpcentrumet.

Där Jonna Poelman gjorde ett fantastiskt starkt och klockrent framförande då det var lite nervositet innan. Både lärare och företagsmedlemmar var mycket stolta och imponerade! Att Jonna övervann denna ”rädsla” var hennes vinst samt hennes goda förberedelse i kursen engelska 6 gav också en trygghet sa hon efteråt.

BILD: Jonna Poelman håller sin pitch på scen i köpcentrumet i Riga.

Festivalen avslutades med en galamiddag. Har varit en förmån att fått uppleva dessa tre dagar med Denniz, Ida, Jonna och Emelie i GlazCare UF.”

BILD: Dagen avslutades med en galamiddag.

 

[1] The project, Central Baltic Student Enterprise without Borders (CBEwB), was developed to create an international perspective on entrepreneurship education. Central Baltic and the JA-organizations in the area feel that it is important for our countries, schools, teachers and students to cooperate together and learn from each other. We want our students to get the possibility to learn more about international trade and international entrepreneurship.”

 

Utbildning som ger resultat!

Linköping Visste du att forskning visar att de personer som drivit UF-företag på gymnasiet oftare startar eget företag, tjänar bättre och har lägre arbetslöshet än andra?

Junior Achievement Danmark har tagit fram tre forskningsrapporter som visar att ju tidigare unga får börja med entreprenörskap, desto större effekt får det, och vi får dessutom även nöjdare elever i skolan. Ta gärna del av rapporterna nedan som visar att vår utbildning ger resultat!

Förebilder kan få unga att bli entreprenörer:

https://ungforetagsamhet.se/sites/default/files/forebilder.pdf

Nöjdare elever med entreprenörskap i skolan:

https://ungforetagsamhet.se/sites/default/files/nojdare_elever.pdf

Kan man utbilda entreprenörer:

https://ungforetagsamhet.se/sites/default/files/kan_man_utbilda_entreprenorer.pdf

 

 

//Anna Wallin Projektledare gymnasiet och grundskolan

 

Möte med en UF alumn: Sofie Wiberg

Norrköping Möte med en UF alumn: Sofie Wiberg

Vi möts på ett café i Norrköping  en fredagseftermiddag. Sofie fångar direkt mitt intresse för veganism när vi ska beställa fika. ”jag blev vegan för två år sedan och det har förändrat mitt liv och gett mig så många positiva effekter på min hälsa” berättar Sofie.

Från veganism glider vi in på fotografering, Sofies stora passion. Hon har nyligen kommit hem från en fotografering i Frankrike där hon var secondshoter, en typ av fotoassistent. År 2013-14 drev Sofie ett UF-företag. Sofie läste estetprogrammet med inriktning film och foto på De Geer gymnasiet, och hon var den enda eleven i klassen som drev UF-företag. ”- För mig var UF-företagande något jag hade längtat efter, jag förstod inte varför mina klasskompisar inte tog chansen att driva UF-företag” säger Sofie.

Men allt började mycket tidigare, vi spolar tillbaka tiden till julafton 2007. Sofie fick sin första systemkamera och var helt överlycklig. ”- Sedan den julaftonen har jag alltid fotograferat, allt från djur och natur, porträtt, mat och såklart, bröllopsfoton, kameran är alltid med mig” berättar Sofie. Sofie är en självlärd fotograf och har genom Facebook forum och workshops utvecklat sina fotoegenskaper.

Under sitt UF-företagande jobbade hon främst med bröllopsfotografering. Hon beskriver uppdraget som bröllopsfotograf som underbart men med en smula prestationsångest. Bröllopsdagen är för många en av de viktigaste i livet, att vara fotograf under dagen kan lätt skapa lite prestationsångest. ”känslan av lyckas föreviga en fantastisk dag i kundernas liv väger alltid tyngre än prestationsångesten, men visst finns det en hög press på att jag vill leverera riktigt bra bilder från bröllopet.”

Den personliga kontakten under bröllopsfotograferingar tycker Sofie är bland det bästa, hon får vara en och ta del i en historia.

” -Som fotograf kommer jag väldigt nära bröllopsparen och får vara med och föreviga en fantastisk dag i deras liv”.

Att driva UF-företaget ensam var väldigt utmanande, men Sofie berättar om en stor utveckling för henne under året. Att lära sig bokföra, sälj och ställa ut på UF-mässan ensam var väldigt utvecklande. Sofies pappa är egenföretagare och hon är uppväxt med en syn på företagandet som hårt jobb men även mycket frihet, något som bekräftades under UF-året.

Efter UF-företaget startade Sofie en firma med samma affärsidé. ” - Jag hade byggt upp ett företag och en bra kundgrupp, så då ville jag bara fortsätta” säger Sofie.

Samtidigt som hon drev sitt företag drömde hon om att testa på livet i USA. Sofie sökte och blev antagen som Au pair och flyttade till USA. Under året i USA kunde hon tyvärr inte ta några jobb på grund av hennes visum, men hon passade ändå på att bygga upp hennes portfolio under året.

Nu är hon hemkommen från USA, fotar och förverkligar snart sin dröm om en flytt till Stockholm för att läsa Digital marknadsföring. ”- Att bo i Stockholm har även det varit en dröm, och nu har jag hittat en drömutbildning, så det blir två drömmar i en smäll”, säger Sofie.

Sofie är en drömmare med en målmedvetenhet som imponerar. Om Sofie får drömma fritt är hon om 10 år egenföretagare där hon jobbar med något kreativt och globalt där hon får resa och se mycket av världen.

 

Intervju genomförd Augusti 2017
Av Ung Företagsamhet i Östergötland

 

Efter mässan - årets happening

Två veckor har nu gått sedan Ung Företagsamhets regionala UF-mässa ”Entreprenörskap på riktigt - Östergötlands mässa med unga företagare” ägde rum i Linköping Sportcenter. De unga företagarnas förväntansfulla blickar, de ivriga rösterna och alla glada tillrop som hördes innan mässan har öppnat är talande för ”Entreprenörskap på riktigt”.

För många av ungdomarna kan detta vara skolårets stora happening, något de tar med sig hela livet. Många av dem kommer själva att driva riktiga företag i framtiden, och många av dessa företag kommer att bli framgångsrika. Activate UF, med sitt prova-på-häfte på olika träningsanläggningar, vann priset för Årets UF-företag och tar med sig många andra vinnare och andrapristagare i andra kategorier till SM i Stockholm. Det blir häftigt att se. De medverkade även i den pod som besökte mässan, Entreprenörsdriv. Lyssna gärna på podden här: 

https://entreprenorsdriv.se/uf-ung-fortagsamhet-entreprenorskap-pa-riktigt-2018-ostergotland/

BILD Emil Särnehed - SarnehedPhoto: Årets UF-företag, Activate UF, Kunskapsgymnasiet, Norrköping

I denna vecka har vi också presenterat årets UF-kommun, som detta år blev Mjölby kommun. Mjölby kommun har ett gäng väldigt engagerade UF-lärare som verkligen brinner för entreprenörskap bland unga. Tack vare detta har de lyckats locka ännu fler elever på Mjölby Gymnasium att driva UF-företag. Faktum är att sex av tio elever som går på någon av Mjölbys två gymnasieskolor driver UF-företag någon gång under sin gymnasieutbildning. Ett viktigt arbete som jag hoppas fortsätter.

 

// Lars Hindrum, projektledare gymnasiet

 

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt