• måndag 23 oktober 2017
Att lära sig ett nytt språk Företagsamhetsbloggen Företagsamhetsbloggen

Företagsamhetsbloggen

Den röda tråden från första dagen i grundskolan till sista på gymnasiet

Visste du att Ung Företagsamhet har läromedel för grundskolan? Våra läromedel för grundskolan har funnit sedan 2010. Jag tänkte nu passa på att presentera våra läromedel lite närmare. Vårt Samhälle vänder sig till de lägre åldrarna och där får barn i tidig ålder på grundskolan lära sig om hur ett samhälle är uppbyggt, vilken betydelse människor och arbetsliv har för samhället, hur lätt man själv kan vara med och bidra och vad demokrati är.

Se Möjligheterna används från årskurs 6 och uppåt här får eleverna möjlighet att träna sin kreativitet, sin företagsamhet och sitt entreprenörskap. Eleverna får kunskaper om olika typer av entreprenörer, hur man uppfyller behov, hur man kommer på nya ideér samt hur man kan presentera sig själv och sina idéer. Min Framtid och ekonomi kombinerar ämnen om elevens självmedvetenhet, yrkesval, ekonomi och entreprenörskap.

Strax före påsk medverkade vi på två läromedelsmässor som arrangerades i Linköping och i Norrköping. På mässgolvet mötte vi nyfikna pedagoger från alla stadier som fick möjlighet att lära känna våra läromedel närmare och ställa frågor. Och jag känner en stolthet över våra läromedel som ger pedagoger möjlighet att arbeta med entreprenörskap i skolan från första dagen i grundskolan till sista på gymnasiet!

// Jonna Castell, grundskoleansvarig

 

Att lära sig ett nytt språk

En grundläggande aspekt för att lyckas med sin kommunikation kan nog anses vara att kommunicera så att mottagaren faktiskt förstår. För är det så att din mottagare inte förstår vad det är du säger, ja, då kan det till och med leda till att mottagaren blir irriterad, slutar lyssna och till och med känner sig dum. Jag vågar påstå att den känslan, att känna sig dum, är något som ingen av oss tycker är speciellt kul. Av den anledningen är en grundförutsättning för att lyckas med sin kommunikation att vi faktiskt använder ett språk som mottagaren förstår. För hamnar vi i ett läge där mottagaren känner sig dum så är risken nämligen stor att den personen helt kommer sluta lyssna på det du försöker förmedla.

If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head. If you talk to him in his language, that goes to his heart.

Oftast kan vi dock få våra åhöraren att förstå vad vi säger med relativt enkla medel, men räcker verkligen det? Citatet ovan är från Nelson Mandela och jag tycker det tydligt visar på att det finns ytterligare en viktig aspekt när det kommer till lyckad kommunikation. Oftast vill vi ju faktiskt att de vi kommunicerar med inte bara ska förstå det vi säger utan också ta till sig av det vi vill förmedla. I det här citatet belyser Nelson Mandela språkets betydelse och beskriver att om du använder målgruppens egna språk så får du dem inte bara att förstå, utan du får dem att verkligen ta till sig av ditt budskap.

Ett bra exempel på detta var när Oscar Friström, entreprenören som bland annat grundat handelsföreningen FOLK, besökte oss i förra veckan. Han höll en föreläsning om sälj och marknadsföring för ca 30 UF-elever och reaktionen jag fick efteråt var att han hade varit duktig på att använda sig av olika referenser, skämt, situationer och uttryckssätt som eleverna kunde känna igen, själva använda sig av och också kunde relatera till. Han använde sig helt enkelt av deras språk och lyckades få eleverna att inte bara förstå utan också ta till sig av det han skulle förmedla.

Det som kvarstår nu är frågan hur jag själv går vidare med det här? Svaret är att jag helt enkelt får bli flytande på min målgrupps egna språk. Så är det någon som vet en bra språk-app som inte bara lär ut spanska och italienska utan också ”ungdomsspråk i åldern 16-19” så tar jag tacksamt emot alla tips!

//Emma Dahlin, projektledare event och kommunikation, Ung Företagsamhet i Östergötland

”Kreativitet kan övas hela livet”

Ja precis så är det! Kreativitet är en viktig förmåga som vi har användning av i många olika sammanhang. Historiskt sett har ju vi människor varit kreativa långt tillbaka i tiden. Det handlar om förmågan att skapa något nytt eller tänka i nya banor.

I förra veckan hade vi kreativitetskonsulten Gabriella Wejlid på plats. Hon var en del i det heldagsprogram som vi arrangerade i samband med länsstudiedagen för lärare i länet. Vårt tema för dagen var motivationshöjande undervisning inför arbetslivet och programmet innehöll fem olika punkter som knöt ihop temat till en helhet.

Deltagarna på plats fick under Gabriellas Wejlids pass testa några enkla övningar i syfte att träna och få igång det kreativa tänkandet. För det är ju i hjärnan det sker. Det är därinne vi skapar och vågar bryta mönster. Mycket skratt blev det!

BILD: Lärare gör kreativitetsövning på länsstudiedagen, 20171005

Jag tror att vi alla känner en idéspruta eller kanske är det så att det är DU som är just den personen? Den där personen som sprutar ut idéer, hittar lösningar och som ser möjligheterna. Är man inte en idéspruta kan man träna på att bli det. Idésprutans främsta egenskap är ju just förmågan att vara kreativ.

UF-elever ges möjligheten att testa, träna och utveckla sin kreativitet under utbildningen i UF-företagande. Viktigt är ju sedan att fortsätta öva och hålla det kreativa förhållningssättet vid liv oavsett ålder. Ett enkelt sätt, som Gabriella tipsade om, för att öka sin kreativitet kan vara att välja en ny väg till jobbet under en veckas tid. Genom att bryta vanemönster öppnas nya vägar och vårt sätt att tänka nytt – så min uppmaning till dig är att öva mera! Våga utmana dig själv och testa att ta en helt ny väg eller kanske testa ett nytt tillvägagångsätt (gå baklänges, hoppa, skutta) nästa gång du ska ta dig till jobbet. Känn in, se vad som händer och ta vara på kreativiteten!

 

// Jonna Castell, Projektledare gymnasiet,

    Ung Företagsamhet i Östergötland

”Bakom varje misslyckande döljer sig en maskerad möjlighet”

Tisdagen den 26:e september 2017 slog vi upp portarna till Louis De Geerhallen i Norrköping, det var dags för Ung Företagsamhets årliga Kick Off för Östergötlands UF-företag. Närmare åttahundra förväntansfulla elever klev in i Louis De Geerhallen, några uppklädda i vit skjorta och slips redo att ta emot pris i tävlingen ”Årets Årsredovisning 2016/2017” och årets nyregistrerade UF-företagare redo att ta emot inspiration och tips inför det kommande UF-året av två energifyllda och inspirerande föreläsare - Staffan Taylor och Julia Tollin.

UF-året som precis kickats igång kommer för de flesta kantas av stora visioner, drömmar men också utmaningar, stora som små. Inför varje utmaning när något inte tar den riktning som ni tänkt er kan ni luta er tillbaka till Staffans Taylors citat under kickoffen ”bakom varje misslyckande döljer sig en maskerad möjlighet”. Kanske var det den här utmaningen som var nyckeln till framgång i företaget, som skapat nya möjligheter som ni inte hade tänkt på eller som fått er att växa som team i företaget, ni kanske fick lära er mer om era personligheter och kompetenser som ni inte visste tidigare.

En nyckel till framgång under UF- året tror jag handlar om att viljan att lyckas alltid ska vara starkare än rädslan för att misslyckas. Att våga kliva utanför sin trygghetszon och våga tag steg framåt, det kanske inte alltid går som ni tänkt er, men oavsett hur det går har ni nått framgång genom att ni vågat att tro på er egna förmåga, tagit ett steg utanför er trygghetszon och för varje misslyckande döljer sig en maskerad möjlighet, så våga misslyckas. Ni utvecklar nya mål, kompetenser och färdigheter som kommer göra er väl rustade inför framtida utmaningar!

Så till alla er framtida UF-företagare där ute ge inte upp när ni stöter på utmaningar eller motgångar, se dem istället som en maskerad möjlighet!

Ett stort tack till samtliga som deltog och bidrog till årets Kickoff!

// Anna Wallin, projektledare gymnasiet, Ung Företagsamhet i Östergötland

 

Kan du allt? Eller har du ingen aning?

Östergötland

Bild: Informationsföreläsning för UF-företagare och UF-lärare från Folkungaskolan i Linköping 2017-09-04

Det spelar faktiskt ingen som helst roll. Vi är idag 3 veckor in i det officiella UF-året sedan registreringen startade och det märks att det är något speciellt på gång även i år. Ni som läser kontinuerligt här har kunnat följa exempelvis Locker room talk UF och deras resa. En fantastisk prestation som förtjänar allt beröm. Till detta har jag även förmånen att träffa nästan 400 andra UF-företag från länet och deras engagerade UF-lärare. För visst är det härligt nu när man får samtalen i stil med:

”Rickard vad måste vi tänka på om vi säljer tjänster? Vi har ingen aning.”

”Vi har tänkt att köpa in från utlandet … Vad behöver vi då tänka på?”

”Är det ok om vi gör så här, för vi har hört att…”

Oftast vet jag svaren, men lika härligt tycker jag det är när vi får ta hjälp av våra kontaktpersoner på olika myndigheter eller tillsammans med någon av våra samarbetspartners för att få svar eller bara bli upplysta om vad som gäller. För oavsett vad du tror dig kunna kommer du alltid att lära dig något nytt. När man får dessa frågor blir jag peppad, för då vet jag att eleverna har släppt det trygga bakom sig och nu gett sig ut på en resa som om de önskar kan ta dem hur långt som helst. De vågar vara kreativa och tror på sig själva och sina idéer.

När man sedan träffar dessa elever igen vid årets regionala UF-mässa i mars månad och de säger att de haft exempelvis över 30 säljtillfällen, haft internationella kontakter eller att de vill fortsätta driva företag efter UF-året. Då förstår man hur otroligt många olika förmågor och kompetenser de får chans att utveckla under sitt UF-år och vilken resa de får vara med om.

Så även i år kommer ytterligare flera tusen ungdomar att starta en resa som kan leda dem på vart som helst och hur långt som helst. Kanske hade de ingen aning? Kanske kunde de allt? Nu kan de i alla fall lite mer, oavsett vad.

 

// Rickard Yngve, Projektledare gymnasiet, Ung Företagsamhet i Östergötland

Vikten av goda rådÄr en god relation med rådgivaren en av framgångsnycklarna för ett lyckat UF-företagande?

Rådgivaren är en person utanför skolvärlden som fungerar likt en mentor för UF-företagen. Ofta söker UF-företagen en rådgivare som har kompetens inom de områden de känner sig osäkra på i företagandet.

Det är obligatorisk att ha en rådgivare men när jag träffar UF-elever råder jag dem till att gärna ha flera olika rådgivare med olika erfarenheter och kompetenser.

De svenska mästarna i UF-företagande 2017, Locker room talk UF hade 4 rådgivare under deras UF-år. En av de fyra var f.d. Idrottsministern Gabriel Wikström.

Jag ringde Shanga Aziz, en av Locker room talks grundare för att fråga hur de tänkte med rådgivare?

”Vi ville ha någon med mycket kompetens inom det området vi jobbar med. Gabriel Wikström och hans stab var en perfekt rådgivare i kombination med våra övriga 3 rådgivare. Vi hörde av oss till honom i början av UF-året och han ville mer än gärna ställa upp. Förutom våra rådgivare har vi även tagit emot mycket råd och hjälp från mång andra under resans gång.”

Det är fantastiskt att höra vilket bemötande UF-företagarna får från näringslivet när de hör av sig och söker rådgivare. Det finns så många som mer än gärna ställer upp med tid och kompetens för att hjälpa våra UF-företagare med goda råd och att bolla ideér.

// Malin Eriksson

Skolinformatör, Ung Företagsamhet Östergötland

BILD: Shanga Aziz, Locker Room Talk UF 

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt